Är fonder/aktier inflationssäkra?
Sök:

Är fonder/aktier inflationssäkra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jimmy

ställde för sedan frågan: Är fonder/aktier inflationssäkra?

Försöker klura ut detta med inflation och fonder.

Som jag förstått de när vi pratar om de ”normala” 8% avkastning så är de inte inräknat inflation i detta.

Jag vill ändå tro att de är de pga att om vi har hög inflation så kommer väl också fonderna åka snålskjuts på denna genom att de också ökar i samma uträckning som inflationen? För de underliggande företagen går väl inte sämre av inflation?

Vad är de jag missar här?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej, det stämmer. Det är det som brukar kallas för nominell avkastning. Det som du skriver är också korrekt till en stor grad. Många företag kompenserar för inflation genom att höja priserna, dock är företagen olika bra på det här eftersom deras kunder är olika känsliga. T.ex. Apple är ju definitivt ett företag som kommer klara av inflation, men Willys kommer t.ex. ha svårare skulle jag gissa. Så det är inte en naturlag, men det stämmer ganska hyfsat.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-03 klockan 11:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.