Är företagande lönsamt för en kommun?
Sök:

Är företagande lönsamt för en kommun?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olle Lindgren

ställde för sedan frågan: Är företagande lönsamt för en kommun?

Hej!
en fråga av mer nationalekonomisk art.
Vi har nyligen skaffat en stuga i Sälen och börjar mer och mer lära känna kommunen och företagandet i området.
Det som är nytt för mig är att så stor del av företagandet är säsongsbetonat både i verksamhet och personalbemanning.
Verksamheterna lägger högt tryck på kommunens infrastruktur och även om det mesta naturligtvis är självbärande så slår det mig hur liten del av omsättningen som verkar hamna i dess budget. Den enskilt största aktören är Skistar som är ett multinationellt bolag med många säsongsanställda, något som gäller för de flesta aktörer där. Då dessa säsongsarbetare till största delen kommer från andra kommuner så innebär det att dom är skattskyldiga på sin hemort och Malung-Sälen få alltså inte del av dessa intäkter. Även momsen som omsätts är ju en statlig angelägenhet som inte kommer kommunen till del i form av t.ex. ränteintäkter.
Jag driver själv företag men har ingen aning om hur stor del av bolagsskatten, om ens någon, som kommer kommunen där bolaget är registrerat till del.
Fördelas något av bolagens skatter till de kommuner de är verksamma i, baserat på var de tjänats in?
Då menar jag förutom ”glesbyggdsstöd” och liknande.
Det är ju naturligtvis ”lönsamt” med många innevånare som betalar inkomstskatt men i princip vore ju den perfekta situationen om alla dessa pendlade till en annan kommun och jobbade där, om man ändå inte får del av omsättningen hos arbetsgivarna.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bolagsskatten är helt och hållet statlig. Däremot har vi ett skatteutjämningssystem där fattiga kommuner får pengar,och rika kommuner typ Danderyd är bidragsgivare.
I Sälen finns mängder av fritidshus och här har kommunen en intäkt i form av den kommunala fastighetsavgiften.

Problemet du beskriver är ändå väldigt stort. Ett exempel är Malmö, där höginkomsttagare som betalar hög kommunalskatt flyttar till kranskommunerna och pendlar till jobben i Malmö. Kommunens ekonomi är hårt ansträngd och utan Skatteutjämningssystemet skulle man i princip gå i konkurs.

Det verkar som obalanserna växer, så här finns något att bita i för våra politiker.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-17 klockan 06:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.