Är HELOC-"metoden" möjlig i Sverige?
Sök:

Är HELOC-”metoden” möjlig i Sverige?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oscar

ställde för sedan frågan: Är HELOC-”metoden” möjlig i Sverige?

Snubblade över en youtube video där det förespråkades att använda sig av HELOC (Home Equity Line of Credit) för att kunna betala av sitt bolån betydligt snabbare.

Jag har inte förstått detta fullt ut, men det låter ganska smart för den som kan vara disciplinerad med sin ekonomi.

Är det någon som har koll på vad detta är, och om det finns något motsvarande i Sverige?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Oscar, have you managed to find any further information about HELOC methods in Sweden?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Unfortunately not. I was hoping for the collected wisdom of this forum to provide me with an answer, so I am still waiting:)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 2. Vit pil

  Detta skulle även jag vilja veta. Tacksam för svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bump denna tråd

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om jag förstår det rätt får man ett lånelöfte om bostadslån som kan åberopas vid behov. Två orsaker gör att jag ställer mig skeptisk.

1. Detta upplägg är med största säkerhet dyrt för kunden. Att hålla en beredskap för lån kostar banken pengar. Hittills har jag ännu aldrig stött på en bank som inte vältrar över sina kostnader på kunden….

2. Den största risken är att du inte får lyfta lånet när du behöver det. Detta inträffade under finanskrisen i USA. Värdet på fastigheterna gick ner kraftigt, och då varken ville eller kunde bankerna infria sina löften om lån.

Har du ett hypotekslån och din fastighet sjunker i värde kan banken inte säga upp lånet. Betalar du din ränta och amortering som vanligt händer inget. Förr eller senare vänder bostadsmarknaden och, om du inte missköter ditt boende, bör du vara på plus igen. Detta känns betydligt tryggare än Heloc.

Alla ”innovativa” lösningar på finansmarknaden skall tas med en stor nypa salt. Keep it simple!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-02 klockan 15:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.