Är jag dum i huvudet som vill köpa in mig på bostadsmarknaden nu?
Sök:

Är jag dum i huvudet som vill köpa in mig på bostadsmarknaden nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

Den här artikeln publicerades 2017-08-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är jag dum i huvudet som vill köpa in mig på bostadsmarknaden nu?

Hej!

Jag är 25 år gammal och har sparat mer eller mindre halva min lön sedan jag började jobba. Jag har sparat ihop en bra summa pengar där ungefär hälften ligger i fonder och aktier och hälften ligger och skräpar på ett sparkonto. Denna andra hälft är tänkt ska gå till en bostadsrätt och täcker insatsen på 15% där jag bor. (Större stad, ej de 3 stora). Min fråga är om jag gör helt fel i att köpa in mig på bostadsmarknaden nu, och skulle göra bättre i att vänta och bo i andrahands hyresrätt tills vidare.

Jag är rädd för en så ensidig investering. Att köpa en bostadsrätt känns som att köpa en enda aktie för allt jag har plus ett enormt lån, när aktiens värdering är på absolut topp. Tänker jag fel?

Jag kan utan problem täcka en räntehöjning upp till 10% om det skulle hända, men att då stå med lån upp över öronen och betala ränta och amortering på en ”aktie” som är värd hälften av vad jag köpte den för, hur roligt är det?

Å andra sidan vill jag ha ett eget hem. Jag bor nu i andra hand i en möblerad lägenhet till en ganska dyr peng. Tala mig in i eller ur detta, någon som är smartare än jag, snälla.

Mattias

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Svår fråga så klart, det finns en möjlighet att bostadspriserna kommer att sjunka och då kommer du kunna köpa billigare. Det är dock inget man vet. Vid 2008 tittade jag och min fru på hus och då finanskrisen härjade som värst förväntade jag mig fallande priser. Men så kom Riksbanken och sänkte räntan… så man vet helt enkelt inte.

Det viktigaste är dock att en bostad inte är en investering att jämföra med en aktie. En investering är något man förväntar sig ska ge avkastning, men en bostad ger istället kostnader (värme, el, försäkring, VA, sophämtning, renoveringar…).

En bostad är istället någonstans där man bor, så frågan du bör ställa är om lyckan över en egen bostad överväger kostnaden för den. Om priserna sedan skulle sjunka så påverkar det inte dig om du inte säljer din lägenhet igen.

Att sitta och vänta in att priserna sjunker gör att man riskerar att bli väntande väldigt länge. Ett prisfall kan komma imorgon, men det kan också komma om fem år. Eller inte alls.

Men slutligen tycker jag inte heller att någon ska köpa en svindyr lägenhet för att ”alla andra gör det”. Om man tycker det är en orimlig summa att låna så ska man låta bli.

Inte så mycket hjälp kanske, men så tycker jag också att beslutet man fattar ska komma från en själv.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Håller med till 100%. Något som också är värt att nämna är att rent historiskt så kommer bostadspriserna upp till samma nivå igen (…och högre) efter en krash. Så har man inga problem med att betala ränta så tycker jag att man kan sitta lugnt i sin bostadsrätt och vänta på att värdet är på samma nivå som när du köpte.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jesper

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tidigare svar var mycket bra. Jag vill också understryka att aktieplaceringar och boende är två skilda saker.

Pengar är inte allt, och känner du att ett eget boende höjer din livskvalitet,så köp! Trivs du däremot med ditt liv som du har nu, så bo kvar.

Var dock försiktig med nyproducerade bostadsrätter om du skall köpa bostad. Där känns priserna i många fall som väldigt höga.

 

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-14 klockan 20:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.