Är jag för gammal att börja spara? Jag är 64 år
Sök:

Är jag för gammal att börja spara? Jag är 64 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Uta lorenz

ställde för sedan frågan: Är jag för gammal att börja spara? Jag är 64 år

Jag har aldrig sparat i aktier eller fonder, nu är jag 64 år och då undrar jag om det löner sig för mig med att börja spara i lysa?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

 

Ja, det kan det mycket väl göra. Har du pengar du inte behöver på ett tag så sätt dom t ex I Lysa eller liknande. Ta inte för hög risk bara, Den klassiska regeln är 10% aktier per år som du kan undvara pengarna, resten i räntor. Växla mot räntor successivt som tiden går…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med. Det är inte åldern utan sparhorisonten som är det avgörande. Om hälsan är god är 64 väl ingen ålder. Det är som en schackbräda, full av möjligheter.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Jag har börjat investera lite mer aktivt till både mig själv och barnbarnen nu med en horisont på 15 år. Är bara 75 själv ;-)

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Unus Multorum

Kommentera

svarade på frågan för sedan

beror på vad du vill spara till.

enligt scb har du väl iaf minst en 20 år kvar att leva och man brukar ju säga att man bör ha minst en 5-10 års horisont på aktiesparande.

sparar du till barn och barnbarn kan kanske pengarna få växa ostört ännu längre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Spara på Uta! Det är roligt och själv sparar jag 1500 kr /månad i lysa. Är snart 60 och hoppas få leva ett tag till för att göra roliga saker. Jag köper även aktier som jag har på avanza och har ca 500 000 i aktier, ca 10 – 14 olika. Enkelt och roligt!
  Lycka till!

  Vi som är i pensionsåldern borde hitta nån som bloggar eller har någon kurs om hur just vår ålder ska tänka. Tips någon?

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Gittan
 2. Vit pil

  Det är bra att man har koll på egna pengar eller investerar lite än så länge hjärnan fungerar. Man behöver stimulation.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-23 klockan 18:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂