Är jag helt ute och cykla gällande mina fonder?
Sök:

Är jag helt ute och cykla gällande mina fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

Den här artikeln publicerades 2017-07-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är jag helt ute och cykla gällande mina fonder?

Jag har under ett års tid försökt bygga upp en fondportfölj på 11 års sikt för en framtida pension. Tips, råd och förslag på vilka fonder man ska välja finns det gott om och efter lite förvirring har jag fått ihop en portfölj som jag fortfarande jobbar på.

Jag har medvetet valt lite högre risk med tanke på att spartiden är så lång och mestadels med tre undantag valt fonder med avgift på högst 0,5% i avgift. Balanseringen är ännu inte riktigt klar men jag tänker mig 30 % ränta 40 % medelrisk och 30 % högriskfonder.

Nu vill jag veta om jag helt är ute och cyklar med mina fondval och om jag har en någorlunda hyfsad spridning eller ska byta ut en eller flera fonder.

Fonder:

 • Aktiespararna Direktavkastning
 • AMF Aktiefond Europa
 • AMF Balansfond
 • BGF World Financials A2RF
 • Didner & Gerge Aktiefond
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
 • SEB Dynamisk Aktiefoond
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Spiltan Globalfond Investmentbolag
 • Spiltan Räntefond Sverige
 • SPP Obligationsfond

Jag vill ner på 10 fonder och funderar på att sälja av BGF world financials som är en dyr fond och har en väldigt ojämn historik under de senaste 10 åren. Om jag väljer att byta ut World Financials mot en räntefond vad är då ett bra komplement till SPP obligationsfond och Spiltan Räntefond Sverige.

Robert

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur stor allokering har respektive fond?

Tycker du ska stryka Spiltan globalfond. Den kommer med största sannolikhet inte göra ett bättre jobb än en vanlig global indexfond. Historiken är även den väldigt kort.

Tycker också att du ska dumpa SEB dynamisk aktiefond. Onödigt dyr.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Jag har inte balanserat färdigt ännu men tänkte Ränta 30%, Global 40% och resten fördelade på olika fonder med lite högre risk typ europa, sverige och branschfonder.
  Följer ditt råd och byter ut SEB och Spiltan Global Invest till en bra och billig globalfond istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Strömbäck

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-07 klockan 11:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.