Är kapitalförsäkring det skattemässigt mest fördelaktiga för månadssparande?
Sök:

Är kapitalförsäkring det skattemässigt mest fördelaktiga för månadssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dag

ställde för sedan frågan: Är kapitalförsäkring det skattemässigt mest fördelaktiga för månadssparande?

Enligt formlerna från dessa sidor:

Låt säga att vi sparar en tusenlapp i månaden i ett år.Kapitalförsäkring beräknas utifrån insättningar halvårsvis med andra halvan halverad:(6000+6000*50%)*0.447% = 40.23 kr skattISK beräknas utifrån värdet kvartalsvis plus totala insättningarna:(3000+6000+9000+12000+12000)/4*0.447% = 46.935 kr skattIngen jätteskillnad på dessa belopp, men om det rör sig om belopp tusen gånger högre blir det en skillnad på sju tusen, till exempel. Varför talar ingen om detta? Alla rekommenderar ISK och säger att det är samma skatt på ISK och KF, men den beräknas ju olika vilket kan ha stor effekt på den slutliga skatten. Eller har jag räknat fel någonstans? Tänker man att skillnaden blir så liten eftersom det bara spelar roll vid insättningar och de flesta inte sparar mer än några tusenlappar i månaden? Skulle vara intressant att se några mer djuplodande simulationer på detta. Finns ju flera andra fördelar med KF också, så jag har inte riktigt förstått varför alla är så förtjusta i ISK eller varför man ens kände att man behövde införa ISK. Är det så viktigt för folk att kunna gå på bolagsstämmor? Jag kan möjligen köpa att det är lättare att flytta ett ISK och smidigt att man kan ta ut hela beloppet även första året.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Önskar att det fanns en redigerafunktion. Systemet raderade alla mina radbyten!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har du provat sparkalkylatorn, http://z2036.blogspot.com/

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-30 klockan 19:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.