Är man rik för att man har en stor finansiell nettoförmögenhet?
Sök:

Är man rik för att man har en stor finansiell nettoförmögenhet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mathias Olsson

Den här artikeln publicerades 2017-05-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är man rik för att man har en stor finansiell nettoförmögenhet?

Frågeställningen är viktig att begrunda. Jag har stött på så många människor som genuint anser att de är rika om de har en stor nettoförmögenhet, men om denna nettoförmögenhet inte avkastar real nettoavkastning som finansierar livsstilen här och nu. Vad är då poängen med nettoförmögenheten? För egen del hade x miljoner eller miljarder i nettoförmögenhet varit relativt ointressant om inte denna nettoförmögenhet finansierade min livsstil och mina begär här och nu (inte när jag, och om jag, blir en gammal gubbe med reumatism och dålig attityd). Folk som tror på att ackumulera för ackumulationens skull verkar har missat poängen med pengar – pengar är ett verktyg för att åstadkomma något. Vare sig det är konsumtion, investera i nystartade bolag eller att finansiera en nödvändig operation ”and what have you”.

Pengar är ett verktyg, eller åtminstone är det så tanken var med pengar när de skapades (rent konceptuellt). Att möjliggöra fredligt utbyte av produkter (i e varor och tjänster) mellan folk. Ett sätt att göra utbytet av produkter smidigare var en överenskommen valuta (i e digitala siffror på ett bankkonto med ett namn så som ”svenska kronor”).

Såhär ser jag det: om folk hade vetat om hur de skulle kunna skapa några procent här och var på sin nuvarande nettoförmögenhet, då skulle de flesta ganska snabbt se det låga behovet av ett så omfattande socialt välfärdssystem som vi har idag, i Sverige. Skatterna hade drastiskt kunna minskas eftersom fler individer och familjer hade kunnat hosta upp en god summa pengar för sin egen sjukvård och sina egna behov där utöver. Fler folk hade kunnat jobba utan rädslan att förlora sina löner. Lönerna hade kanske rent av kunnat maximeras för de stackare som ännu inte hade ackumulerat en nettoförmögenhet som de kan skapa real nettoavkastning ifrån (att leva på och njuta av). Chanserna för alla hade blivit bättre och välmående likaså (mindre utbrända stackare, exempelvis).

Nettoförmögenhet är inte rikedom. Den reala nettoavkastning på kapitalet/nettoförmögenheten är där emot rikedom. Rikedom som är mätt i mer än kronor och ören. Rikedom som är mätt i tid, energi, frihet, ökad kreativitet och ren och skär livskvalitet och glädje. En nettoförmögenhet som bara ackumuleras i all evighet. Vad gör det för nytta för dig som har den? Svaret är – den gör inte dig någon nytta alls och den gör inte din familj någon nytta heller.

Se det såhär: har du 1 miljon kronor i nettoförmögenhet och du skapar ynka 5% per år i real nettoavkastning på den nettoförmögenheten, då har du precis ökad årsinkomsten med 50.000 kr. Skippa lönesamtalet och fokusera på att skapa lite real nettoavkastning på det du redan har istället. Tro mig, det är ett enklare sälj. Och du får inflationsjusteringen på köpet. Double whammy.

När du ser världen genom den här linsen, då ser du också ganska snabbt att rådgivning som säger att man ska spara in lite här och där blir lite smått löjliga och rent ut sagt horribla (cyniska rent av). Varför köpa det billiga kaffet när du faktiskt har råd att köpa det dyra, eftersom du förtjänar det och för att du innerst inne vill ha det. Och om du inte dricker kaffe så finns det säkert andra saker som du i hemlighet vill ha, men som du av ren och skär indoktrinering har lärt dig att leva utan eftersom det är hemskt att vara en människa som har begär. Se till att din nettoförmögenhet producerar lite real nettoavkastning. Se till att din nettoförmögenhet ger skäl för sin existens. Din hälsa kommer att älska dig för det, din privatekonomi kommer att älska dig för det, din arbetsgivare kommer också att älska dig för det (denne slipper ju trots allt det jobbiga lönesamtalet) o s v. Lär dig hur du ska göra detta, det är en kompetens du verkligen vill besitta. Den är värd mycket pengar. För alla inblandade.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har 1,2 miljoner i nettoförmögenhet som skapar 0,8% i bruttoavkastning per år vilket innebär 0,56% i nettoavkastning eller realnettoförlust på -0,84% per år (då inflationen 2016 låg på 1,4% och i år blir ännu högre samtidigt som sparräntan inte lär ändras).

Ytterligare 200 000 lade jag 2016 på börsen och dom är idag värda 184 000.

Bostadsmarknaden har jag inte gått in i än men kommer antagligen göra det då jag ser att priserna ökar med minst 5-10% per år oavbrutet och det i nuläget inte finns några som helst indikationer på att det skulle avta inom en snar framtid men jag kanske lyckas pricka lika rätt som på alla andra marknader och till slut slutar det med att en med en nettoförmögenhet blir av med allt istället.

Därav behövs skattefinansierad välfärd.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Håller med dig om inflationstakten. Den ligger på runt 1,7% i skrivande stund (Riksbankens inflationsbarometer). Att räntehöjningar kommer att ske det ser vi gott om bevis på i nyhetsflödena just nu. Problemet är ju att man försöker pysa ut det hela med små räntehöjningar här och var istället för att bara höja räntorna, ta smällen och få det överstökat en gång för alla. En rejäl räntehöjning skulle kunna skapa lite, eller mycket, deflation och därmed gynna de med likvida saldon, exempel sparkonton (idag gynnas ju alla de som lånar pengar. Se bara på hur mycket folk lånar till konsumtion av olika slag istället för att spara ihop och konsumera). Själv håller jag relativt stor del i likvid saldo, även då jag fortfarande har mina hävstångscertifikat som jag rebalanserar (man måste ju trots allt ta hand om nuvarande inflation till dess att man kan se en deflation – när den nu kommer. Vi skulle verkligen behöva en deflation).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mathias funderar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-14 klockan 12:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.