Är min räntefond ok? osäker
Sök:

Är min räntefond ok? osäker

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Räntan

ställde för sedan frågan: Är min räntefond ok? osäker

hej gillar vad ni gör på bloggen och är ganska ny på det här, tänkte kolla om min hemmasnickrade räntefond är ok?

vet att det finns billigare ETF:er men har valt att köra på fonder i nuläget.

30% – Sparkonto
23,5% – AMF räntefond lång
20% – Öhman obligationsfond A
22% – AMF räntefond mix
4,5% – SEB Korträntefond C USD – Lux

exponeringen blir då:

30% – SEK
38,33% – svenska banker, bostadsinstitut och svenska staten
10,07% – svenska företag
10,03% – EUR/GBP (valutasäkrad)
10,09% – USD (55/45 säkrad/icke säkrad)
1,48% – likvida medel i fonderna, ej tillgängliga för mig

kostnad: 0,11%

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Lite dåligt insatt i just räntefonder och hur en sådan portfölj bör se ut teoretiskt, men vad är det du ska ha dessa pengar till som ska ligga i denna portföljen?

Jan har gjort en artikel om just räntefonder, du hittar den här!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är pengar tänkta att placeras på kort sikt med låg risk som en del av mitt totala sparande. Horisonten är allt från 1 vecka till oändlig. Målet ska väl främst vara att behålla värdet på lång sikt och helst som nu i kristider.

jag har tagit rygg på lysa med 20% exponering i utländsk valuta, 50/50 dollar/euro.

Jag har dragit ner andelen företagsobligationer till förmån för långa säkrare bostads och statsobligationer.

 

30% SEK skulle kunna användas som krigskassa till portföljen eller för konsumtion när börsen går bra.

 

30% SEK representerar för mig 3,6% av min portfölj Dvs en andel ”safe withdrawl rate”

en andel som jag alltså kommer kunna ta från portföljen varje år utan att den förväntade totalsumman minskar över tid.

 

Ungefär så resonerar jag.

 

Var kan jag läsa mer om hur man teoretiskt bygger upp en liknande portfölj? Hittar ingen vettig information alls.

Tycker avsnitten om just räntor är väldigt ofullständiga och ovetenskapliga här på bloggen fast att Jan vurmar så mycket för broms och säkerhet.

 

jag förstår att ju länge horisont man har desto längre ut kan man ta sig på riskskalan och det avgör hur man viktar korta/långa och företagspapper?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du har en horisont som kan ligga på så kort tid upp mot en vecka så skulle jag nöja mig med ett sparkonto med insättningsgarantin. Känns som att timpenningen för att mixtra med en ränteportfölj själv är riktigt usel och knappast värt de kronor de genererar. Varför göra det så svårt för dig?

Jag tror att du kommer att sova mycket bättre på natten om du har dessa pengar på ett sparkonto med insättningsgarantin eller bara ett vanligt sparkonto med 0% ränta. Vill du sen exponera nån procent av dessa pengar på marknaden gör det då i enkelhet med någon globalfond.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-24 klockan 01:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂