Är min riskspridning vettig?
Sök:

Är min riskspridning vettig?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Är min riskspridning vettig?

Hej,

Detta inlägg är inte en direkt fråga utan mer en avskrivning från min del så jag ursäktar eventuellt flum. Idagsläget bor jag och min sambo väldigt billigt, såpass billigt att jag kan spara 75% av min lön och ändå leva gott, jag tjänar drygt 24 000kr efter skatt och räknar med en lönehöjning på 1-2000kr per år i några år till. Dessvärre tjänar inte min sambo så mycket och hon har dessutom varit sjuk en period vilket inträffade mitt under ett försäkrings byte så det har varit lite knapert. I dagsläget har jag ca 450 000kr, erhållit genom främst arbete men även summa jag fick av mina föräldrar när jag fyllde 20. Jag använder dock aldrig pengarna utan investerade bara allt och idag är jag 25. I höstas när det blev ”gult ljus” på marknaden sålde jag dock av allt och la på ett sparkonto med 0,75% ränta.

Nåväl, trots att vi bor billigt får vi pendla mycket, bilen kostar mycket och vi vill flytta närmare våra jobb för högre livskvalitet. Vi tror att vi kommer att köpa något inom 2 år och tyvärr kan vi inte tillgodogöra oss några pengar från vår nuvarande bostad när vi väl flyttar. Vi siktar på att köpa något för 2 miljoner, så vi behöver en insats på i allafall 300 000kr. Av mina 450 000kr har jag idag tänkte jag investera 150 000kr igen enligt nybörjar portföljen och lämna 300 000kr på bankkonto. Nu fortsätter jag även att fylla på min nybörjarportfölj (kör 80 globala indexfonder och 20% räntor) med drygt 17 000kr i månaden. På ett år är det ju ungefär 204 000kr, två år ca 400 000kr lite mer om man räknar med ränta, löneökning och skatteåterbäringen. Jag vill även nämna att jag har en buffert på 35 000kr som jag aldrig har behövt använda.

Låter min ”plan” här vettig? Jag vågar inte riktigt gå in med alla pengar på marknaden ifall den kraschar imorgon ner till -50%. Om vi då ska köpa bostad så är vi tvunga att låna till insatsen och vad jag lyckas hitta är räntan runt 6% på den. Visserligen skulle jag kunna betala av den på drygt 2 år med min lön men då skulle det lånet ändå kosta ca 30 000kr. Sedan hade jag fått vänta ut marknaden och tillslut betala av bolånet efter 15 år. Skulle  det vara värt det?  Men om börsen istället skulle fortsätta upp så kan jag ju potentionellt tjäna närmare 60 000k istället. Vad hade ni gjort? Kanske man kunde använda sig av en ren ränteportfölj? Det gör lite ont i själen att se de där ynkliga 0,75% ätas upp av inflationen. Just nu känns det som att jag gör något av ett mellanting; Jag har 300 000kr i madrassen och investerar resten.

Ett stort problem för oss är att målet är lite otydligt. Vi måste bo i hus och där vi vill bo är husen väldigt dyra och svåra att få tag i. Vi vet inte när det blir av, kanske inom 2 år, kanske längre.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karl!

Eftersom tidshorisonten på köp av bostaden är oviss men som jag tycker det låter på dig så ligger köpet i närtid ändå. Dom pengarna som du har tänkt lägga in där hade jag lämnat på sparkontot för att inte riskera något.

Sedan hade jag investerat resterande enligt ”Fyra-Hinkar-Strategin”, samma med månadssparandet så skulle jag ha följt hinkarna för att bygga upp en bra grund i sparandet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-12 klockan 22:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.