Är passiva fonder bra på "mindre marknader"? (intressant artikel)
Sök:

Är passiva fonder bra på ”mindre marknader”? (intressant artikel)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Är passiva fonder bra på ”mindre marknader”? (intressant artikel)

Hej!

Läste en intessant artikel från Morningstar som noterade att indexfonder är bra på större marknader men inte lika bra på mindre marknader, speciellt inte småbolagsindex om man jämför med aktiva fonder.

Vad tycker du/ni om detta? Var intressant och har inte sett detta ur den synvinkeln tidigare. Jag har just nu mestadels passiva aktiefonder i fondinnehavet utöver de räntefonder jag även har.

https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=indexfonder-bast-stora-marknader-usa

// Björn

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns en poäng med aktiv förvaltning på mindre marknader. Som jag förstår det finns det ofta uppenbara storbolag man inte bör investera i pga. statlig inblandning mm, tänker på emerging markets i andra fall som i Sverige kan man få en skev övervikt mot verkstad och bank. Själv äger jag bara indexfonder på utvecklade större marknader, men om jag skulle investera i mindre marknader hade jag kollat på aktiv förvaltning alternativt en smart beta ETF med likaviktade innehav, typ Xact högutdelande.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-26 klockan 13:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂