Är SAVR faktiskt bra eller säger de bara det?
Sök:

Är SAVR faktiskt bra eller säger de bara det?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Denni Fyhr

ställde för sedan frågan: Är SAVR faktiskt bra eller säger de bara det?

Hej!

Har du haft möjlighet att kolla in nya SAVR? De säger sig vara billigare än andra (Avanza och Nordnet) och förklarar att de lyckas med detta genom att ge kunden hela återbäringen men att de tar ut en generisk avgift på 0,09%. Men det är svårt för vanliga personer att dels förstå vad de menar men också om det verkligen blir billigare. Är detta något ni kan kika på och kommentera på?

Vänlig hälsning,
Dennis

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Andra har säkert bättre koll men jag kollade lite genom deras fondutbud och såg att det var framförallt aktiv förvaltade fonder som de erbjuder. För att jag föredrar att köra på (billiga) indexfonder verkade SAVR alltså inte min grej och jag tappade fort intresse. Kanske är SAVR mer lämpad om man redan har en portföljstrategi som matcher med deras fondutbud.

Dessutom gillar jag Avanzas gränssnitt och 0%-ränta på superlån.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Från SAVRs hemsida (Vanliga frågor):
”I de avgifter och rabatter vi redovisar ingår den plattformsavgift vi tar ut på 0,09 %”

Avgift med räkneexempel

SAVR har alltså inga avgifter utöver fondavgiften, men finns ett undantag: det tillkommer en valutaväxlingsavgift när man handlar utländska fonder i annan valuta än svenska kronor.

SAVRs prislista står det att valutaväxlingsavgiften är 1%. Det gäller för både köp och sälj. På Nordnet är den 0,25% (har inte kollat upp Avanza eller Fondly).
https://www.nordnet.se/tjanster/prislista/ordinarie-priser-och-rantor.html
https://www.nordnet.se/kundservice/start/handel–vardepapper/fonder.html#hur-sker-valutavaxling-vid-handel-med-fonder-i-utlandsk-valuta
”Vid automatisk växling skiljer sig din köpkurs och säljkurs med 0,25 procent från den preliminära kurs du ser på nordnet.se*. Om du till exempel ska köpa aktier för 1 000 euro, och vi antar att euron står i 10 svenska kronor, får du betala 10 025 svenska kronor. Om du säljer aktier för 1 000 euro, får du betalt med 9 975 svenska kronor.”
– Du förlorar 50 kr per 10 000 kr efter köp och sälj.

På motsvarande sätt hos SAVR: Köper du fonder för 1 000 euro får du betala 10 100 SEK. Säljer du för 1 000 euro får du 9 900 SEK. Du förlorar 200 kr efter köp och sälj. Det är 2 procent av fondpriset, och ingår inte i fondavgiften.

Om man handlar med utländska fonder på SAVR är det bäst att vara långsiktig, annars blir det lätt så att den lägre årsavgiften räcker inte till för att kompensera för valutaväxlingsavgiften. Flyttar man sina euro- eller dollarfonder från sin lekportfölj dit gäller det alltså att inte leka alltför mycket.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Höll på att missa köp- och säljavgifter (*).

  Eftersom SAVR har samma fondleverantör som Fondmarknaden.se (dvs. Fondab) är det högst troligt att SAVR har samma köp-/säljavgifter som denna.

  Jag letade en bra stund bland svenska och utländska, passiva som aktiva, på
  https://www.fondmarknaden.se/Fonder/Sok.aspx
  och lyckades inte hitta en enda fond som har köp- eller säljavgifter (har inte påträffat såna fonder hos Avanza eller Nordnet för den delen heller).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Savr säger att provision återbetalas till kunder.  Hur kan man veta hur mycket provision varje fond/fondbolag Savr tjänar och sedan återbetalar?   Jag tror har rätt att höga årsavgift och minska återbetalning i framtiden men jag hittar inte någonting om dessa på användarvillkor.  Jag tror att man måste bli kund för att se vad står i avtal.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-14 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.