Är skatten lägre på utdelningen om man sparar i enskilda aktier än fonder?
Sök:

Är skatten lägre på utdelningen om man sparar i enskilda aktier än fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Är skatten lägre på utdelningen om man sparar i enskilda aktier än fonder?

Om jag förstått saken rätt så skattar fonderna 15-30% på utdelningarna beroende på var dom har sitt säte.

Om man har aktier på sitt ISK skattas ju utdelningarna under 1% per år.

Jag vet inte hur stor del av avkastningen som utgörs av utdelning men beroende på det så kan ju denna skillnad i skatt innebära flera procent per år?

Förstår att jag troligen missat något men är intresserad av vad :-)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svenska fonder med svenska aktier betalar ingen skatt för utdelning.

Däremot betalar svenska fonder med utländska aktier utländsk källskatt. Beroende på vilket legalt säte fonden har samt vilka aktier det handlar om så varierar detta lite, men generellt brukar detta vara 15% av utdelningen. Jag har läst att genomsnittet av utdelningar för S&P 500 är ca 2%. Om detta påstående stämmer så betalar fonder ca 2%*0.15 = 0.3% av kapitalet i utländsk källskatt. Dock så tror jag att fonder har möjlighet att effektivisera bort delar av detta men lite osäker på exakt hur det funkar.

Dock så betalar ju fonder betydligt lägre courtage samt valutaväxling än vad du gör som privatsparare så generellt skulle jag hävda att fonder kan investera billigare än vi privata sparare om fondavgiften är låg.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänk även på att som småsparare så får du också betala källskatt även om aktierna ligger på ett ISK. Så länge man har fonder som befinner sig i Sverige så blir skatten på utdelningen lika. (Avanzas fonder betalar mer skatt f.Y.I. )

Tror man ska kunna använda källskatt en för att göra avdrag på schablon skatten man betalar på sitt ISK. Fonder kan nog göra liknande avdrag dock.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-03 klockan 15:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.