Är tidig pension ett framtida samhällsproblem?
Sök:

Är tidig pension ett framtida samhällsproblem?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Beatrice

ställde för sedan frågan: Är tidig pension ett framtida samhällsproblem?

Hej!

Tack för en inspirerande podd/blogg.

Allt fler verkar inspireras av att spara pengar och gå i pension tidigare, samtidigt föds färre barn än tidigare. Dvs. arbetskraften minskar. Hur tror ni det kan påverka tillväxt och samhälle längre fram?

Mvh Bea

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Liten risk. För få människor följer denna privatekonomiska plan  och dessutom så ökar Sveriges och världens befolkning.

Fråga dina vänner hur många som sparar ~50% av inkomsten. Inte särskilt många.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tror man till och med kan ställa frågan om hur många som pensionssparar 10% av sin lön och du får nog inte många ja.

  Största delen av samhället är ett konsumtionssamhälle, det är nog vi som är undantaget.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är det riktigt att folk vill gå i pension tidigare frivilliga pga mycket pensionssparande? –> om det är ja,  det betyder att samhället kanske ha lite ekonomi tillväxt.

Är de tvungna att gå i pension tidigare pga jobben/yrken försvinna (t.ex. automatisering/digitalisering) eller sjukdom?…> om det är ja, det betyder att samhällsekonomi kan ha negativ inflytande.  Inget jobb ingen inkomst ingen konsumtion (extreme situation).   Sjukvård kostar samhället.

Sverige har invandringspolitisk som kan lösa arbetskrafts problem (i princip).  Men om invandrare stannar bara vissa år i Sverige och sedan flyttar till ett annat land/sitt hemland.   De ska ta med sig investeringar/sparande som ska påverka ekonomi tillväxt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-22 klockan 19:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.