Årlig avkastning högre än årligt sparande?
Sök:

Årlig avkastning högre än årligt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Calle

ställde för sedan frågan: Årlig avkastning högre än årligt sparande?

Hej,

Jag når strax en nivå där årlig genomsnittlig avkastning är högre än vad jag månadssparar per år (fondportfölj Avanza).

Vilka riktlinjer/tips finns när man når denna nivå, ska man sluta spara helt och låta det växa utav sig självt framöver eller fortsätta pumpa in pengar. Förstår självklart att det senare är ett bra alternativ om man vill växa snabbare, men nivån jag ligger på nu är rimlig i form av sparande och nu är det ju en självgående pengamaskin? Kanske läge att spara till andra former (skog, fastigheter, företag etc.?) för att bredda totala portföljen och komplettera nuvarande sparandet?

Är öppen för bra tips!

Vänliga,
Calle

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Calle!

Finns nog inga riktlinjer precis.

Det beror helt på vad du är ute efter, hur stor summa vill du ha i din pengamaskin, ska du leva på utdelning från den eller hur tänker du?

Jag hade inte slutat spara bara för att den avkastar mer än insättningar, som du säger går det ännu fortare om du hjälper till med insättningar också!

Är det skog, fastigheter och råvaror du vill lägga till i ditt sparande så ser jag inga stopp för det, så länge man vet vad man håller på med.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är ju alltid bra att diversifiera och det borde man inte bara tänka på när man har sparat ihop en viss summa.

Sen om det är skog, guld, räntefonder eller fastigheter är ju upp till var och en.

Om du har ett visst sparmål som du försöker nå upp till borde du kanske fortsätta fylla på med egna pengar även om portföljen i sig avkastar mer än så.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-02 klockan 14:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.