Årlig avkastning och årlig avgift
Sök:

Årlig avkastning och årlig avgift

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linus

Den här artikeln publicerades 2017-07-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Årlig avkastning och årlig avgift

Hej!

Är en 18-årig kille som ska börja aktiespara. Har börjat sätta mig in i aktieinvesteringens fundament, och satt för skojs skull och tänkte analysera en fond mina föräldrar sparat åt mig sedan jag föddes.

Över de senaste fem åren har min fond ”Nordea Stratega 70” ett index på 9%. Däremot tar Nordea 1.62% i årlig avgift. Om man räknar 1.62*5 så blir det 8.1. 9-8.1 = 0.9. Betyder det att pengarna alltså bara växt med i snitt 0.9% / år, när man tar avgiften i beaktelse? Medveten om ränta på ränta.

Tack på förhand, hoppas inte frågan är för dum.

/Linus

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nja, det betyder kort och gott att om Nordea Stratega 70 avkastat i snitt 9%, kunde den istället avkastat mer än 10% årligen om avgiften istället hade legat på ca 0,5% (som för övrigt borde vara den avgift en blandfond bör kosta!). Jag ser att Nordea Stratega investerar 30% i aktiefonder och 70% i räntefonder. Det är rätt dyrt att betala 1,62% för denna produkt.

Tittar du på AMF Balansfond, som består av räntor och aktiefonder kostar den 0,42%.

En fond som kostar 1,6% i avgifter jämfört med en fond som kostar 0,4% i avgifter måste alltså avkasta ~1% mer för att hamna jämsides med den billigare fonden! Och det är alltså ofördelaktigt att ha en dyr fond eftersom den historiskt alltid kommer att prestera avsevärt sämre än en billigare fond just pg a avgifterna.

Se gärna över möjligheten att byta fond. De flesta banker idag har även indexfonder i sitt utbud.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack John för dina bra svar och kommentarer! :-)

  Vill bara lägga till att fonder redovisar alltid sin avkastning efter avgifter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-25 klockan 15:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.