Ärligt nu..
Sök:

Ärligt nu..

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mehmet

ställde för sedan frågan: Ärligt nu..

..är inte hela ”sitt still i båten” nånting man kör med för att annars blir det panik på börsen. Om alla småsparare fick rådet ”sälj nu när börsen bara gått ned 10% för det kommer snart bli mycket värre” som är det smarta att göra så blir det ju just panik. I alla fall när det är nåt extremt som Lehman-kraschen eller nu corona..

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Tja, det är standardrådet som aldrig blir helt fel eftersom så många säger att det är rätt. Precis som att följa index, du är aldrig sämre än genomsnittet. Om du sitter still i båten gör du förmodligen inget jättedumt.

Det finns dock strategier, exv olika sorters trendföljning, som går bättre på sikt enligt hur många backtester som helst (vilket på ett sätt också är forskning) jämfört med sitt still i båten. De undviker just de här stora dipparna som blir så förödande för portföljen.

Trendföljning kräver dock mer jobb och kanske inte är något för småsparare.

Jan B är en sorts investerare. Det finns många andra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I så fall undrar jag 1) vem som sitter på sanningen och 2) vem som ljuger.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

 

Ang att sälja i topp och köpa i botten, här är en bra video som visar hur det kan gå som visar hur det hade gått sen 2000-2020.

Kortfattat:

Man tajmade perfekt, dvs missade de 5 största nedgångarna: +501%

Man gjorde ingenting: +303%

Man tajmade fel, dvs missade de fem största uppgångarna: +168%

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ligger på plus efter Corona-dippen och jag gjorde ingenting mer än att ösa på med mer sparande varje månad.

Det kan mycket väl komma en rejäl nedgång till men jag har krut så det räcker att göra samma sak igen och det tänker jag absolut göra om det vänder nedåt igen.

Om detta skulle vara slutet för den ekonomi vi känner till så ser jag inte värdet i att ha en massa pengar liggandes på ett bankkonto heller.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-13 klockan 14:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.