Ärva pengar och ingen inkomst
Sök:

Ärva pengar och ingen inkomst

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Ärva pengar och ingen inkomst

Hej!

Jag har en nära person som idag sitter i kläm med samhället och får tyvärr inte ett öre i varken lön eller bidrag. (4 år kvar till pension, så hon kan ta ut pensionen snart)

Nu har hon fått ärva 3 miljoner och jag undrar hur man kan placera dessa så att hon kan leva på eventuell utdelning och inte börja leva på dessa pengar.

Hur bör man tänka? Investera 2/3 direkt eller löpande över en viss tid?

Utdelningsaktier, fonder, guld, räntor?

Problemet med att investera under en längre period kommer betyda att hon måste börja ta av dessa 3 miljoner för att överleva vardagen.

Tacksam för tips och råd.

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Bra att denna personen har fått möjligheten att komma på fötterna igen.

Att investera en sådan summa som då är denna personens alla pengar, direkt in i marknaden skulle jag anse som oansvarigt. Tyvärr så blir inte 3 miljoner med utdelning på ca 5% enormt mycket pengar att leva för på ett år (150000kr), absolut skattat och klart.

För att ta vara på dessa pengar rätt och beroende på tidshorisont som pengarna isåfall ska ligga inne på börsen, så skulle jag rekommendera att fasa in eftersom i ett månadssparande.
Sedan så kan ni också fundera på om dessa pengar ska gå vidare till någon annan senare, eller om din bekanta är den som ska använda upp dessa pengar. För som du också säger så kommer det en pension om 4 år som kommer ge ut lite pengar att leva för.

Svårt att direkt få utdelning på pengarna utan att sätta dessa i stor risk, skulle rekommendera om denna personen ska leva för dessa också, att bygga en liknande portfölj som Jan har gjort med RikaTillsammans portföljen: https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Ta vara på denna chansen och läs på innan ni investerar, så blir det bra i slutändan!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har hon ingen inkomst så lär hon ju få ta av pengarna. Lev så snålt det går de 4 åren tills pensionen kommer.

Exempel för 20 000kr/mån x 4 år=960 000kr på sparkonto i nischbank med ränta och fria uttag.

Resten av pengarna är det ju lite 50/50 med. Ska marknaden upp eller ner närmsta 4 åren? Går det att överleva på pensionen? Isf hade jag köpt aktier. Då blir eventuell vinst bara en bonus. Annars hade jag nog varit lite mer försiktig. Man ska inte investera pengar man inte har råd att förlora.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det låter som en bedrift i sig att lyckas att INTE få bidrag i Sverige

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    På utsidan ser det svenska välfärdssystemet ganska bra ut. På insidan är det något helt annat. Tråkigt att somliga hamnar utanför. Som ett klumpigt exempel men talar ändå om hur krångligt det kan vara – Är du hemlös måste du vara folkbokförd i den kommun du ska få ”hjälp”. Då personen saknar bostad kan det tyckas egendomligt att den ska ha en adress.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Chris

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Med tanke på omständigheterna skulle det inte vara helt uteslutet att ha alla pengar på räntesparkonto med insättningsgaranti (SBAB, Avanza+ konton eller liknande) 3mkr = 12,500/mån (20år).

I annat fall om man har lång sparhorisont (10år) kan man investera merparten enligt 90/10 portföljen. Det är i de flesta fall bättre att investera hela det inversterbara beloppet på en gång än att investera summan delat på x månader. Dock är detta inte att rekommendera om humöret komma svänga kraftigt med nedgång och så vidare. Är man van vid att investera så är hela eller större belopp på en gång att föredra (förutsatt att man har 10+ år sparhorisont – dvs man kommer inte röra pengarna under den tiden). <- nämnt argument är för fonder (inte enskilda aktier).

Tråkigt med att din vän inte får hjälp, hon är långt ifrån inte den enda. På pappret ser det svenska välfärdssystemet bra ut – men i verkligheten är det något helt annat. Det är bra att svtplay: 36 dagar på gatan (dokumentär om hemlösa i stockholm) lyfts fram och belyser ett till synes bortglömt problem.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-04 klockan 17:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.