ärvd bostadsrätt
Sök:

ärvd bostadsrätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M

ställde för sedan frågan: ärvd bostadsrätt

Min bror och jag har ärvt en bostadsrätt

Den uthyres nu 2hand ett år sen måste vi bo eller sälja

Marknadsvärde ca 1,5miljoner

Min bror vill sälja, jag vill ev. behålla bostaden, bo där, om den kan vara en investering

Dock har jag ok hyresrätt och gillar ej bostadsrättens omnejd m.m

Dock har bostadsrätten 1000kr mindre månadshyra

Jag är ensamstående kvinna 40plus med 3 barn Lärarstuderande

 

Frågor

Hur kan jag fördelaktigt köpa ut min brors 50% andel? Hur går det till? Blanketter, köp?

Hur ska vi dela upp för mig kommande säljskatt?

Är det en investering att behålla bostadsrätt med tanke på säljskatt, ökat värde osv?

Jag vill ”tjäna pengar” på att köpa ut min brors andel, bo där samt ev. sälja om 5,10 eller 20 år- HUR gör jag?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Har inte ett konkret svar på din fråga, men däremot en tanke. Om du känner att det inte är en lägenhet/ett område som du verkligen VILL bo i och skulle trivas, så hade inte jag köpt den. Även om du ser det som en investering. Jan har skrivit en del om varför han INTE anser att bostaden är en investering, kan vara värt att läsa:

Därför tycker jag INTE att bostaden är en bra investering

Nej, bostadskarriären kommer inte att göra dig rik…

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej, flytta till ett område där man inte trivs, för att eventuellt (!) tjäna pengar på detta i framtiden känns inte optimalt…..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som Elin skriver så är en bostad inte en investering på det sättet.

Det finns inget som heter säljskatt. Jag tror du menar den skatt man får betala på vinsten när man säljer en bostad. Det är ca 22% på vinsten och hur den fördelas mellan er har jag ingen aning om.

Om bostaden köpts för 1 miljon och ni säljer för 1,5 miljoner så ska ni betala skatt på 500 000:-. 22% på 500 000:- är 110 000:-. Säg att ni får 700 000:- var efter fölsäljning.

Jag tycker det låter på dig som att du inte har ett jättestort intresse av att bo i lägenheten och då tycker jag du ska sälja den tillsammans med din bror och investera vinsten. Om du investerar vinsten i t.ex. Globala Barnportföljen så har du om 20 år drygt 3,2 miljoner om man räknar med en avkastning på 8%, och det utan att månadsspara.

Om du ska köpa ut honom måste du belåna lägenheten och det blir nog en del räknande och så. En bank kan säkert hjälpa er med detta.

Detta är de bästa råd jag kan ge dig…

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,
Tack för svar.
Vinstskatt menar jag.
Bostaden är köpt 1974 för mycket lite så vinstskatt tas på ca 1miljon.

Är det då värt att behålla, bo där trots allt med tanke på hög vinstskatt och ev. boende för barnen som vuxna?

Eller är det ”bättre” att sälja o investera?

 

Skulle isf enda anledningen bo där vara ett behov av boende/ gillade av boendet?

Tack!

Hälsningar Maria

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om vi räknar med att ni säljer den för 1,5 miljoner minus ca 22% på 1 miljon så blir det 1,38 miljoner totalt och ni får då 690′ var.

  Så, för att köpa ut din bror skulle jag säga att du behöver låna 690′ och du kommer då klara dig under 50% belåningsgrad vilket gör att du inte behöver betala amortering.

  om du bara betalar ränta i 20 år så har du fortfarande en skuld på 690′ + att du har betalat rätt mycket i ränta. Du kan då välja att sälja lägenheten och betala vinstskatten på vad det nu blir då och jag vet inte hur man räknar inköpspris (alltså om det kommer bli 1,5 miljoner eller vad den kostade 1974).

  Du måste under tiden du inte bor där hyra ut den i andra hand och det är styrelsen som ska godkänna sådant vilket inte är helt okomplicerat.

  Jag vet inte hur gamla dina barn är, men det finns ju en möjlighet att om du säljer och investerar så bygger du upp pengar så du kan hjälpa dina barn med kontantinsats till lägenhet där de vill bo. Om du sätter in 690′ i indexfonder och snittar en avkastning på 7% på 10 år så har du nästan 1,4 miljoner och du behöver inte betala skatt på dessa när du vill använda dem eftersom du gjort det löpande via din deklaration.

  Jag hade sålt och investerat.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-06 klockan 11:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂