Åsikter om SPP global företagsobligation plus
Sök:

Åsikter om SPP global företagsobligation plus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Åsikter om SPP global företagsobligation plus

Har en del av sparandet i räntor och tänkte komplettera med SPPs globala fond för företagsobligationer. Storebrand har kört den i Norge under en längre tid med gott resultat och nu har SPP en svensk likadan till ett attraktivt pris.Nån som har några erfarenheter av denna eller åsikter.

https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P0001D913&programid=0000000000

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Andreas!

Inga åsikter om den ovannämnda fonden, däremot så har Jan flera förslag på räntefonder i sina portföljer, varför inte välja någon utav dessa?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Andreas och Robin,

Jag tycker inte det finns någon räntefond i modellprotföljerna som motsvarar ”SPP Global Företagsobligation Plus”. Den närmsta är väl AMF Räntefond Mix men den innehåller utländska statspapper och är valutasäkrad.

SPP-fonden består av företagsobligationer ( högre risk ) och har ej valutasäkring ( högre risk ).

Valutasäkring innebär i praktiken att värdet inte påverkas av värdeförändringar i de underliggande valutorna. Detta är på gott och ont: om svenska kronan faller i värde kommer SPP-fonden stiga och om svenska kronan stiger i värde så kommer SPP-fonden sjunka. AMF-fonden kommer inte påverkas positivt eller negativt av kronkursen.

Själv har jag båda fonderna, samt en del korträntefonder noterade i USD och EUR då jag tänker att man inte ska ha för mycket valutasäkring mot svenska kronan på lång sikt,

Sist men inte minst vill jag tipsa om den här artikeln på Placera som handlar generellt om räntefonder och deras utmaningar:

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/02/11/darfor-kan-rantefonden-vara-mer-riskfylld-an-du-tror.plc.html

 

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker inte att den är tokig.

Durationen på räntorna är 4-6 år vilket nog kan sägas är varken kort eller lång.

Innehåller också bara företagsobligationer med hög rating :

(från Morningstar)

 

”..utgivna av företag i Europa och USA med hög kreditvärdighet, Investment Grade och som uppvisar rating BBB- eller högre.”

 

Men som redan påpekats här i tråden har den en underliggande valutarisk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Håller med. Faktabladet ser bra ut så med lite tur borde den kunna gå ganska bra…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle2

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-05 klockan 22:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.