Återbetalningsskydd på tjänstepensionen?
Sök:

Återbetalningsskydd på tjänstepensionen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Återbetalningsskydd på tjänstepensionen?

Kollade över mina pensioner idag och såg att jag hade återbetalningsskydd. Jag kommer ihåg nu att när jag tecknade den med jobbet att dom sa att det är bra om jag skulle dö, så får min sambo min pension.

 

Nu när jag kollar upp det dock så ser jag att detta skyddet även verkar kosta lite, dvs det är inte alls gratis. Man får lägre avkastning på pensionen helt enkelt. Hur resonerar ni kring detta skyddet? För min del är tjänstepensionen en relativt stor del av min pension och det känns ju onödigt att gå miste om avkastning där. Samtidigt så har jag gott om annat kapital och kommer så att ha i framtiden också. Är det någon mening att ha återbetalningsskydd då? Eller man ska kanske ha det en period när man har barn eller liknande? I dagsläget känns det inte särskilt aktuellt för min del om jag ska vara ärlig.

Diskussionsunderlag: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/02/05/aterbetalningsskydd-kan-sta-dig-dyrt.html

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Värt att nämna är att jag är 26 år idag. Som jag förstått det så tjänar jag inte så mycket på att ta bort återbetalningsskyddet just nu då andra i mina ålder tenderar att leva. Så det kanske är mer värt att ta bort återbetalningsskyddet när man blir äldre, typ 50+ om ens livssituation tillåter det?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tog bort mitt återbetalningsskydd när jag fyllde 35 år och visste att det inte skulle finnas barn i min familj.

  Det är som du säger. Ett sådant skydd som kan vara bra om man vill att dina nära och kära får ekonomiskt lite enklare om du skulle dö. Typ när din partner inte ska för mycket ner i inkomst och dina barn fortfarande växer upp.

  Jag att många av mina vänner och bekantar tog bort återbetalningsskyddet när deras barn fyllde typ 18 år och kunde klara sig själv framöver. Då är det kanske dags att fundera på testamente eller sådant. Jag anser att det är onödigt att ha kvar det i ett sådant läge och då är det bättre att öka pensionen en aning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ad van Groeningen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-29 klockan 12:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.