Återinträde på börsen vid hög dollarkurs
Sök:

Återinträde på börsen vid hög dollarkurs

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JS

ställde för sedan frågan: Återinträde på börsen vid hög dollarkurs

Hej!

Jag gick ur marknaden sent 2017, då pga av att jag behövde pengarna till kontantinsats för planerat husköp 2019-2020. Pengarna har sedan dess legat på sparkonto hos nätbank med 0,8-1,3% ränta. Vi hade kunnat köpa en bostadsrätt istället, men mitt resonemang var att om priserna går ner så kan vi inte köpa hus när vi skulle vilja, eftersom delar av (eller hela) kontantinsatsen hade kunnat ätas upp av värdeminskningen på bostaden.

Nu, 2,5 år, ett barn och ny+bättre hyresrätt senare så känns det som att husköp ligger 2-3 år bort igen och jag började känna mig lite småbitter över att ha missat börsresan under den tiden. Tills Coronavirus + olja + Trump visade vägen till ett återinträde på börsen på en potentiellt trevlig nivå.

Nu till mina frågor:
1. Jag kommer vilja investera minst 25-35% av mitt sparkapital spritt över Lysa (100% aktier) och handplockade fonder på Nordnet inom kort. Det jobbiga här är att dollarn står väldigt högt just nu (9,85 kr i skrivande stund) och många av innehaven i Lysas globalfond (med en twist, typ) samt i de handplockade fonderna, handlas i dollar. Det känns således lite tråkigt att behöva gå in med för mig mycket kapital på en nivå som kan medföra framtida värdefall på tiotals procent. Tänker jag rätt här? Kan jag motverka den effekten på något vettigt sätt? Jag kan ju lägga till en Sverigefond bland de handplockade, men det blir kanske för låg diversifiering då.

2. Om den här nedgången blir väldigt djup så kommer det ju klia i fingrarna gällande att investera majoriteten av sparkapitalet på börsen, och skjuta på husköp. Fördelen skulle vara en stor potentiell värdeökning, medans nackdelen skulle vara en förlorad förmåga att köpa hus billigare vid eventuell nedgång på bostadsmarknaden (vem vet vad som kan ske som en följd av utveckligen vi nu ser globalt). Jag har egentligen inte bråttom till husköp, men en nedgång på t.ex. 10% på ett hus är ju väldigt mycket i kronor och ören. Input på det här? Känns väldigt svårt att resonera kring…

 

Mvh,

JS

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

1. Svårt att motverka effekten av dollarn om du vill köpa tillgångar som är i just dollar, går ju att hedga sig via valutahandel.
Som du säger så går det att köpa en Sverigefond och du kommer undan dollarn, tycker absolut att det kan vara något att fundera över.

2. Det blir väldigt mycket med en nedgång på 10% på ett hus eftersom du är så högt belånad i bostaden. Hade du varit lika belånad med dina aktier hade du sett samma effekt.
Ingen vet var vi ska med denna nedgången eller hur djup den är. Tror du få basera dina tankar på om du vill ha bostad eller ej inom 2-3 år, vill du det så bör du inte köpa något på aktiemarknaden.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-12 klockan 17:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.