Återinvestering en gång i månaden- Courtage?
Sök:

Återinvestering en gång i månaden- Courtage?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Återinvestering en gång i månaden- Courtage?

Hej!

Om jag exemplevis har en portfölj lik Rikatillsammansportföljen och har fördelat 50 000kr så som Jan har beskrivit i bloggen, betalar jag ju courtage på insättningen. Min första fråga är om jag betalar courtaget på varje affär jag gör?

Min andra fråga är om jag exempelvis omfördelar min portfölj varje månad genom att investera 5000kr i samma aktier, fonder, obligationer etcetera, får jag betala courtage på det också då?

I så fall, vad är den bästa taktiken/strategin för att kunna göra den sortens inventering utan att få så många avgifter? Eller ska man gå till väga på något annat vis?

Tacksam för alla sorters tips och svar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Återinvestera kanske inte är helt rätt ord eftersom det brukar användas då man tar utdelningen från ett värdepapper och köper fler av samma värdepapper. Men hur som helst…

Ja, man betalar i princip alltid courtage på exempelvis ETF:er (börshandlade fonder) och aktier. ”Vanliga fonder” betalar man inget courtage på. (Med något riktigt extremt undantag som Brummerfonder på Avanza där 1% köpavgift tas ut som courtage på köpet. Om du inte vet vad en Brummerfond är behöver du inte bry dig.).

Problemet som du tangerar är att månadsinvesteringen i varje enskild fond kan bli så liten att du inte når upp till minimicourtaget, och då blir det procentuella courtaget onödigt högt.

Ett exempel: Om man är Avanzakund och handlar börshandlade fonder på Stockholmsbörsen med prislistan Mini är det rörliga courtaget 0,25 % och det lägsta courtaget 1 SEK. Det innebär att man måste handla för minst 1 / 0.0025 = 400 SEK i varje värdepapper för att inte behöva betala onödigt högt courtage.

Ett exempel till: Om man är Avanzakund och handlar på börsen i USA med prislistan Mini är det rörliga courtaget 0.25 % och det lägsta courtaget 1 USD. Det innebär att man måste handla för minst 1 / 0.0025 = 400 USD i varje värdepapper för att inte behöva betala onödigt högt courtage. Det vill säga ca 8.4 * 400 = 3.360 SEK.

Hur löser man då detta?

Det finns ett flertal lösningar.

Om man har två liknade fonder i samma tillgångsslag kan man investera växelvis varannan månad för att kunna nå upp till minimicourtaget.

Ett annat alternativ är att man parkerar investeringen i någonting någorlunda liknande, som inte har courtage, och köper det önskade värdepappret när man har fått ihop tillräckligt för att nå upp över minimicourtaget.

Ett tredje alternativ är att man slarvar lite och parkerar pengarna som inte räcker upp till minicourtaget i exempelvis Avanza auto eller i Länsförsäkringar global indexnära. Det är inte riktigt Rika tillsammans-likt, men kanske är tillräckligt bra för att fungera tillfälligt.

Om man upplever det som ett problem kan man också överväga att dra ner antalet fonder i Rika tillsammans-portföljen. Jan Bolmeson har kursiverat de viktigast fonderna i listan med värdepapper.

Ett litet sidospår: Man råkar ut för ett liknande problem om man vill köpa riktigt fysiskt guld. Det är rätt saftiga omkostnader att göra detta, så det är inget man kan göra kostnadseffektivt månadsvis om man inte är snorrik. Istället kan man göra sina investeringar i en guld-ETF tills man har fått ihop tillräckligt mycket för att shoppa loss. Sedan är det bara att vänta på att värdetransportbilen kommer förbi och dunkar av en lastpall med guldtackor på garageuppfarten. :-)

(Jag tycker mig minnas att Jan Bolmeson nämnt att den minsta mängd guld han kunde plocka ut fysiskt i ett av alternativen han undersökt var en 12,5 kg  tacka. Om man har den minsta susning om guldpriset inser man snabbt att det blir kämpigt att månadsspara.)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, tack! Nu fick jag bättre kläm på det hela. Men jag tänkte på när du skrev:
  ”Ett annat alternativ är att man parkerar investeringen i någonting någorlunda liknande, som inte har courtage, och köper det önskade värdepappret när man har fått ihop tillräckligt för att nå upp över minimicourtaget.”
  Varför är detta ett bra alternativ? Vad är exakta ”något liknande” som jag skulle kunna investera i exemplevis?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-05 klockan 14:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.