Återuppta fondsparande
Sök:

Återuppta fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Återuppta fondsparande

Hej

Martin 43 år här. Har längre tillbaka försökt att inverstera lite på egen hand i fonder och aktier, men efter ett tag fick jag för lite tid för detta tyckte jag, och det gick heller inte särskilt bra, så jag vände mig till en större ”rådgivare” / placerare. Dom hade naturligvit många fantatiska prdoukter attt erbjuda mig, främst Strukturella produkter i olika former. 4 år senare känner jag mig absolut inte nöjd med utvecklingen och har nu bestämt mig för att gå tillbaka till vanligt fondsparande på ISK i Avanza.

Det är två delar, dels ett ISK med en hygglig slant där vi sparar till barnen på ca 10 års sikt även med månadssparande, och ett ISK där vi sparar till oss själva, utan månadssparande på ännu längre sikt.

 

Jag ska alltså precis dra igång detta nya projekt, och ska försöka läsa på en del och inte stressa utan vara långsiktig. Min grundtanke är att till stor del försöka använda samma fonder i dessa delar, så man hyfsat enkelt kan följa dom lite grand. Kanske även till viss del samma fonder även i våra PPM.

 

Grundtanken är typ 3 fonder med låg risk och 5 fonder med hög risk, där man kan flytta kapitalet mellan dom två delarna beroende på hur markanden känns och ser ut.

 

Skulle gärna ta emot lite tips kring detta, hur ska man tänka på bästa sätt, och gärna konkreta tips på bra fonder…!? Markanden har ju gått bra länge nu, så det känns ju lite tjorvigt att gå in allt för hårt i marknaden…!?

 

Mvh / Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nu har jag valt ut lite fonder jag tycker verkar intressanta, ha gärna lite åsikter, kanske borde jag plocka in en till Europafond, och hur skulle en lämplig procentuell fördelning se ut dels i respektive mix, men också mellan ”korgarna” i nuläget!?

 

Offensiv fondmix

 

-Swedbank Robur ny teknik

 

Tillväxtmarknader:

-Tundra Sustainable Frontier

-Öhman Etisk Emerging Markets

 

Globala:

-Länsförsäkringar Global Indexnära

-Swedbank Robur Acess Global

 

Europa:

-?

-Fidelity European Dynamic GR

 

Sverige:

-Didner & Gerge Aktiefond Sverige

-Spiltan Aktiefond Investmentbolag

 

Defensiv fondmix:

-Spiltan Högräntefond

-Lannebo High Yield Allocation

-Carnegie Corporate Bond SEK

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Vad gäller förslag på procentuell fördelning kan du kika på modellportföljerna. Eftersom ni har lång sikt både till barnen och er själva kan vi ta Globala Barnportföljen som förslag, 10+ år rekommenderas den på. Fördelning:
  60% Globalfonder
  20% Sverigefonder
  10% Tillväxt- och asienfonder
  10% Ränte- och obligationsfonder

  Förslag på fonder som passar i denna portfölj från bloggen:
  1. Länsförsäkringar Global Indexnära 30,0 %
  2. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 5,0 %
  3. SEB Sverige Index ny fond 5,0 %
  4. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10,0 %
  5. SPP Aktiefond Global 30,0 %
  6. Swedbank Robur Access Asien 5,0 %
  7. XACT Småbolag / PLUS Sverige Småbolag 5,0 %
  8. Spiltan Räntefond Sverige 5,0 %
  9. Öhman Realobligationsfond 5,0 %

  De bästa fonderna 2018:
  https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2018/

  Eftersom Europa brukar vara näst största delen i globalfonder så kan jag personligen känna att det inte är helt nödvändigt med extra exponering mot Europa genom specifika Europafonder.

  Gällande fonderna du föreslagit är det ett par med högre avgifter, Tundra Sustainable Frontier på 2,54% t.ex. Du kanske redan har koll på det men Jan på bloggen brukar förespråka låga avgifter (gärna 0,40% eller lägre) och Indexförvaltning istället för aktiv.

  Hoppas detta svar ger inspiration kan hjälpa lite!

  Hälsningar
  Elin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius
 2. Vit pil

  Och gällande att gå in i marknaden nu: Ingen kan förutspå den, att timea är i stort sett omöjligt. Du har dessutom så lång sikt så skulle det snart komma en sättning på börsen hinner det återhämta sig och ändå växa till sig :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-17 klockan 12:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.