Att börja med en klumpsumma
Sök:

Att börja med en klumpsumma

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Att börja med en klumpsumma

Hej!

Jag planerar att sätta in 20 000 kr i ett ISK i en sparhorisont på ca 5 år. Borde jag dra ca 500 kr varje månad från de 20 000 kr istället för att sätta in en klumpsumma? Eller sätta in klumpsumman 20 000 kr och sedan månadsspara ca 500 kr i månaden? Vad är smartast?

I vilka fonder är det smartast att sätta in pengarna på då?

För övrigt har jag ett buffertsparande på 20 000 kronor.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det beror lite på vad du är bekväm med, men Jans rekommendation är att investera allt samtidigt om man har en klumpsumma. Varför kan du läsa här: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anna,

Jag tror att det är lite beroende av hur din privatekonomi ser ut de närmaste månaderna. Tanken är väl att du inte ska ta ut ett belopp igen som du kommer spara med på ditt ISK? Kan du gå utan dina 20 000 kronor så är det lika bra att investera de som en klumpsumma så att pengarna kan börja ”arbeta” med detsamma. ;) Och sedan börja månadsspara från och med nästa månad.

Det är iaf viktigt att inte ha kvar ett ej-investerat/likvit belopp på ditt ISK efter dina första köp. Skatteverket kommer nämligen inkludera alla belopp på ditt ISK i schablonbeskattningen oavsett om pengarna  ”jobbar som investering” eller inte.

Hade du tänkt göra så då är det mycket klokare (och billigare) att ha en del pengar kvar på ditt nuvarande bankkonto där de inte beskattas.

/Ad

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-22 klockan 13:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.