Att få koll på min pension...
Sök:

Att få koll på min pension…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anje

Den här artikeln publicerades 2017-09-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Att få koll på min pension…

… har inte visat sig vara så enkel. Jag är 45 år, har jobbat i Sverige i ca.15 år, och har haft ett dussin arbetsgivare. Dessutom har jag inarbetad pension i ett land utanför EU som jag vid pensionsåldern ska kunna ta ut.

Som jag förstår det betalar arbetsgivare in till den sedvanliga allmänna pensionen, som är fördelat på inkomstpension och premiepension, och vars placering styrs av pensionsmyndigheten. Här kan jag inte själv välja hur pengarna placeras.

Därutöver betalar många arbetsgivare in till en tjänstepension, som ofta är knuten till kollektivavtal/försäkring. Här kan jag göra aktiva, eller semi-aktiva val. Är pensionsförsäkringen bunden går det att flytta mellan vissa fonder inom ett bolag. Är den inte det kan jag flytta pengarna till en annan förvaltare.

Sedan kan jag spara privat genom valfri förvaltare, t.ex. Nordea/Avanza/Collectum, antingen genom löneväxling (vid inkomst över 44′) eller genom att avsätta en del av min beskattade lön som jag får in på kontot.

Det senaste året har jag tagit total kontroll över mina inkomster, mitt sparande, och mina utgifter, Det jag inte känner mig hemma på ännu är min pension.

Jag har tittat på pensionsmyndigheten, pensionsvalet.se  och minpension.se och följt länkar till diverse förvaltare, såsom Alecta, Danica, och KPM. Där loggar jag in med hjälp av bankid och ser att det ligger hyfsat med tusenlappar både här och där placerade i olika fonder, hos nästan alla dessa förvaltare.

Fördelen i detta är att jag har spridning på pensionspengarna. Nackdelen är att jag inte känner att jag har koll på de investeringarna som har gjorts inför min pension.

Mina frågor lyder:

 1. Finns det ett smidigt sätt att få en samlad helhetsbild på var mina tidigare tjänstepensioner finns placerade i dagsläge?
 2. Är det klokt att flytta dessa och samla dem hos två-tre förvaltare och bli aktiv med placeringarna? Eller ska jag låta dessa vara och låta dessa ticka på som de gjort dessa år?
 3. Den pension som jag arbetat in i utlandet, är det något som kan/bör flyttas idag eller är det inte möjligt förrän jag går i pension? Det gäller Kanada.

Och hur kan jag i framtiden underlätta detta med tjänstepension när jag har ett flertal uppdrags- och arbetsgivare på olika håll? Är det något som rimligtvis går att förhandla när det finns färdiga avtal med förvaltare eller är det bättre att ta steget fullt ut och starta ny firma?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anje,

Som svar på dina frågor:

 1. Mig veterligen är minpension.se det bästa stället att få en överblick på.
 2. Ja, att samla dem på ett ställa brukar underlätta, däremot skulle jag avråda fån en aktiv placeringsstrategi då det generellt sätt inte fungerar.
 3. Det får du kolla med en finansiell rådgivare från det landet.

Ofta kan man fråga om man kan påverka sitt tjänstepensionssparande men min upplevelse är att det sällan går. Däremot har de flesta försäkringar numer flytträtt, vilket innebär att du kan flytta ditt sparande vid ett senare tillfälle.

Lycka till med ditt sparande!

Hälsningar,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Jan för svar, uppskattat! Jag forsätter forska kring de försäkringarna som finns i mitt namn.
  Det som är bra är att pengarna verkar må bra i de allra flesta försäkringarna jag sett, så mediedrevet till trots växer pengarna i en skaplig takt.
  Tack också för riktigt bra inlägg och nyhetsbrev. Vi är inte bara rikatillsammans, utan även starka- och informeradetillsammans. Keep up the good work!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anje

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-12 klockan 21:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.