Att förvalta min mammas pengar
Sök:

Att förvalta min mammas pengar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andre

ställde för sedan frågan: Att förvalta min mammas pengar

Hej på er, jag är en flitig lyssnare på er podd och har verkligen lärt mig mycket och fått min omgivning att börja spara. All credd till er :)

Jag har en fråga:

Min mamma har fått demens och flyttade precis till ett permanent boende. Jag och min syster säljer nu hennes lägenhet. Både jag och min syster har framtidsfullmakt kring detta samt att jag har den ekonomiska fullmakten för hennes bank. Så jag har ordning på ekonomin. När försäljningen är klar tänkte jag sätta alla pengar till ett sparkonto med ränta givetvis med insättningsgaranti. Detta för att pengarna ska få vara ifred och ”växa” lite än ett vanligt sparkonto där värdet sedan kommer att urholkas pga inflationen. Gör jag rätt här? Mamma, min syster och jag är väldigt eniga att så länge hon lever så ska pengarna inte röras förutom till användning för henne eftersom det är hennes pengar. Jag vågar inte sätta in pengarna i indexfonder eller liknande för att ”riskera” hennes pengar och det är oklart hur länge hon lever.

med vänliga hälsningar Andre

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att det i denna situation verkar vettig med sparkonto med insättningsgaranti, såsom du förslagit.

Att försöka optimera avkastningen riskerar att gå snett, även om man som sparfantast alltid frestas att bättra på lite. Men din mamman kan ju av naturliga skäl inte vänta ut marknaden om det skulle behövas, så ett sparkonto med insättningsgaranti tycker jag verkar sunt när sparhorisonten är oklar.

Beroende på hur mycket pengar det rör sig om bör ni tänka på att insättningsgarantin är begränsad till 950.000 SEK per person och institut.

https://www.riksgalden.se/sv/var-verksamhet/insattningsgarantin-och-investerarskyddet/sa-fungerar-insattningsgarantin/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för intressanta tankar Thomas. Håller helt med :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    André Sandberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-24 klockan 18:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂