Att inkludera Sverige i sin globala fondportfölj - kan man klassa det som småbolag i det stora hela?
Sök:

Att inkludera Sverige i sin globala fondportfölj – kan man klassa det som småbolag i det stora hela?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Att inkludera Sverige i sin globala fondportfölj – kan man klassa det som småbolag i det stora hela?

Jag har en enkel portfölj som består av:

Avanza Global 90%

Avanza Emerging Markets 10%

 

Jag funderar på om man skulle ha home bias (för att minska valutarisken på kort tid en aning) genom att inkludera exempelvis SEB Sverige Index 10%.

Det jag undrar är – Kan man i teorin räkna Sverige som småbolag i det stora hela jämfört med alla de mycket större marknaderna i globala indexet? Med tanke på att Sverige knappt har 1% av global market cap och Stockholmsbörsens stora bolag som är en fis i rymden i jämförelse med exempelvis Apple och Amazon – borde inte man kunna säga att de är småbolag och därmed har någon form av småbolags-riskpremie i portföljen?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Flera, om inte alla, av de svenska bolag som ingår i Avanza Global är de samma som ingår i SEB Sverige Index. Men visst, i jämförelse med de stora jättarna är de ändå ganska små. Och på grund av det, och eftersom Sverige är en liten marknad, är också volatiliteten större i SEB Sverige än i Avanza Global, vilket innebär lite högre risk.

Om man vill ha Sverigefonder i sin portfölj spelar det utifrån valutariskperspektiv ingen roll vilka svenska fonder man väljer. Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Kavaljer Investmentbolag (med hälften Sverige) är också stabila fonder med en bra riskspridning. Och eftersom småbolag förväntas ge bättre avkastning på lång sikt skulle jag ta hälften svenska småbolagsfonder i den svenska delen av portföljen om sparhorisonten är lång. Och ca 10% globala småbolag av hela portföljen. På lång sikt kan man ta lite högre risk. Av samma skäl kan man kanske skippa tillväxtländer helt om sparhorisonten är kort.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Svenska index består till 80% (om jag minns rätt) av stora bolag. Småbolag är bolag med låg omsättning och stor tillväxtpotential. Korrelationen mellan MSCI Sweden och MSCI World är starkare än mellan MSCI Sweden Small Cap och MSCI World. Du får alltså bättre riskspridning med en småbolagsfond som t.ex. AMF Aktiefond Småbolag än SEB Sverige Indexfond.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-08 klockan 21:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.