Att jobba med hävstång
Sök:

Att jobba med hävstång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rami

ställde för sedan frågan: Att jobba med hävstång

Hej!

Efter att ha arbetat med en Warren Buffet- liknande strategi har jag nu på grund av tidsbrist och utvecklingen i Hennes & Mauritz gått över till att investera i passiva index- och räntefonder. Jag har två depåer. Den ena, som är huvuddepån med merparten av mina tillgångar, med en 90/10-fördelning och den mindre med en 60/40 fördelning. (Index/räntor)

Jag vill dock snabba upp processen lite och funderar på att belåna innehavet för att få hävstång. Då har jag tänkt på den långa uppgången som vi har haft, att risken för nedgång på marknaden ökar för varje år uppgången fortsätter och det i sin tur har fått mig att fundera på följande:

Jag har läst att det finns forskning som visar att bästa tiden att investera i aktier är nu och att det inte finns någon vinst i att försöka tima marknaden eller sprida ut sina inköp över tid. Bäst resultat på lång sikt får den som köper för hela slanten på en gång även om det skulle komma en nedgång kort därefter. Detta bör väl gälla även vid belåning?

Hur ska man hantera en situation där räntan stiger efter ovan nämnd nedgång på marknaden och gör därmed belåningen förlustbringande? Man vill ju inte tvingas sälja av delar av innehavet med förlust för att bli av med den förlustbringande belåningen/hävstången. I ett sådant scenario har ju belåningen endast lett till förluster.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det stämmer som du skriver, att de flesta av oss faktiskt inte kan timea marknaden så det är bättre att spara kontinuerligt. Med hävstång skulle jag dock vara extra försiktig då man ju kan förlora mer än man faktiskt investerat. Tipsar om dess inlägg om hävstång!

Att öka avkastningen på en investering med hjälp av hävstång

 

Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan.

Hoppas de kan hjälpa lite med resonemanget!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-16 klockan 21:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.