Att ombalansera och återinvestera
Sök:

Att ombalansera och återinvestera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Göran Green

ställde för sedan frågan: Att ombalansera och återinvestera

Hej,

Jag har en fråga angående ombalansering av en fondportfölj.

Ombalansering innebär väl också att man nyttjar ränta på ränta principen. Att antal andelar växer i en fond.

Jag tänker att det är viktigt att återinvestera sin avkastning. Annars så följer ju bara fonden kurs värdet.

(är rätt så ny inom detta)

VH Göran

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Göran!

Att ombalansera har inget med att återinvestera avkastning, fonder som får utdelning genom sina innehav återinvesterar dessa själv och du behöver inte tänkta mer på det.

Däremot så handlar ombalanseringen om att gå tillbaka till sin ursprungliga fördelning/risk i sitt sparande, har man bestämt sig för att hålla en 60/40 portfölj så kommer den att gå isär åt något håll. Skulle man inte ombalansera på ett antal år så skulle portföljen kunna dra sig till 80/20, då har man inge samma risk i portföljen längre och då ombalanserar man tillbaka till ursprungsfördelningen.

Så fondens utveckling är inklusive återinvesteringen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Du kanske vet, men om inte (jag visste inte tidigare iaf.): att förhållandet i portföljen ändras beror på att olika fonder växer/minskar olika mycket. Ofta växer aktiefonder mer än t ex. räntefonder och helt plötsligt så är förhållandet 70/30 och då säljer man av en del av aktiefonderna för att peta in i räntefonderna för att få ex. 60/40 igen.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Adam

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-19 klockan 12:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.