Att planera sin ekonomi
Sök:

Att planera sin ekonomi

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

ställde för sedan frågan: Att planera sin ekonomi

Hej

Så glad att jag hittat denna bloggen efter inslaget i tendens på radio.

Så till mina frågor.

Hur gör jag när jag tänker strukturera upp ekonomin? Vi räknar med att vi behöver ha en buffert på 120 tkr.

Vi kommer också att behöva lägga ca 50 tkr på renovering av huset det kommande året.

Vårt närmsta sparmål är att om 5 år byta tak på huset.

Vi har ihopa sparat 240 tkr. Men nästan allt ligger  i fonder på ett depåkonto. Fondprotföljen är inte en balanserad portfölj och jag har nu sen jag hittade hit lärt mig om förvaltningsavgift och att de fonder jag har tar en ordentlig förvaltningsanvgift. Så min tanke är att balansera om portföljen och flytta till ISK.

Detta året så går sparandet på sparlåga då jag är föräldrarledig och min man pluggar, så vi klara bara sätta undan 1000kr i månaden.

Ska jag låta de 120tkr ligga på ett sparkonto nu då eller kan jag lägga hälften i en räntefond?

Hur tänker jag med summan som kommer gå till renovering ?gör jag en extra ”hink”med renoveringspengar?

förklara praktiskt för mig.

Långtidssparandet är också något som jag känner att vi vill starta iallafall även om det i början inte blir några stora summor.

Ännu en gång tack för en trevlig blogg, en del väldigt lätt att förstå och ibland tappar jag bort mig själv helt.

Elin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Elin!

Hade jag varit som dig så hade jag inte haft några pengar på börsen som ska användas de kommande åren. Hitta en nätbank med insättningsgaranti (Hoistspar mfl) och där du i varje fall får 0,6-0,8% ränta på pengarna. Låt pengarna stå där tills det är dags att renovera. Inflationen (ca 2 %) kommer tugga lite på pengarna varje år men det får det vara värt för du vill inte ha ett börsfall månaderna innan det är dags att renovera taket på huset….

Om man ska spara i ISK ska man med fördel spara i aktiefonder. Det är inte ekonomiskt fördelaktigt att spara i enbart räntefonder pga schablonskatt som tas ut på hela beloppet i ISK. Ränteplaceringar ger helt enkelt för dålig ränta för att det ska vara lönt att bara spara i enbart räntor inne i en ISK. För att det ska vara lönt att spara i ISK behöver ni spara i aktiefonder eller aktier och då behöver ni en rejäl tidsfaktor, +10 år eller mer.

Hade jag varit som er så hade jag satt följande ”hinkar”;

Buffert

(ett sparande som motsvarar 2-3 månadslöner). Rör inte dessa pengar mer än i absolut nödfall. Renovera inte för dessa pengar. Det ska gå till plötsliga och oförutsedda händelser som inte täcks av ngn försäkring. Ny kyl och frys, tvättmaskin….mm

Passiv hink

Spara inför framtiden av er inkomst, gärna 10% av det ni drar in netto. Placera i breda och billiga indexfonder i en ISK och låt pengarna dras automatiskt från Avanza eller Nordnet. Glöm bort att denna finns och tacka er själva om 15 år att ni styrde upp detta sparande. Ta ett glas vin och diskutera med gubben vilka drömmar ni har och se detta sparande som en möjlighet att nå era drömmar.

Målsparande

Spara för semester, renoveringar och sådant som ligger inom ett par år på ett konto som ger ränta och som har insättningsgaranti. Typ Hoistspar, Volvofinans mfl. Förvänta dig inga vinster, här handlar det bara om att få något tillbaka snarare än bankens 0 ränta. Allt över 0 är bra.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ungefär 100k kostar det att byta tak om brädluckorna är fina annars kan det bli dyrare (sen beror det ju på vad för pannor etc) höfta på 200k för säkerhets skull  Desse pengarna kan ni lägga åt sidan på kontot och inte röra.

Ska jag bara ärlig tycker jag inte att ni när ni endast har mammapeng och studier att spekulera alls på börsen. Utan isåfall bara de tusen spännen i månaden. Isk och någon aktiefond isåfall

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-01 klockan 16:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.