Att räkna med sin bostad i mellanrisk-hinken
Sök:

Att räkna med sin bostad i mellanrisk-hinken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

ställde för sedan frågan: Att räkna med sin bostad i mellanrisk-hinken

Hej!

I denna artikel finns det ett råd (överkurs) om att man kan räkna med boendet (värde av bostad minus bolån) i mellanrisk-hinken.

Min fråga är helt enkelt hur man lyckas göra detta rent praktiskt utan att överfylla hinken eftersom man rätt snabbt, åtminstone i stora städer, kommer upp i belopp som vida överstiger mellanrisk-hinkens rekommendation om 3-7 års utgifter (exkl. garanterade inkomster såsom bidrag, a-kassa och dylikt).

Ett litet räkneexempel kommer här för att illustrera vad jag menar:

Om jag äger en bostad värd 2 000 000 kr och amorterar ner till en rimlig belåningsgrad på 50% så innebär det att jag har 1 000 000 kr inbakat i min bostad.
Om jag sedan räknar på mina årliga utgifter ser jag att jag går back ungefär 100 000 kr om året om båda parter i mitt hushåll skulle gå arbetslösa. Även om jag då väljer den största mellanrisk-hinken (7 år) så har jag 300 000 kr \”för mycket\” i denna hink och behöver då inte ens bry mig om att köpa några räntefonder och dylikt?

Har jag fattat det rätt att jag kan gå direkt på den passiva hinken om detta scenario ovan gäller?

MVH Marcus

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Radbrytningen verkar tyvärr ha försvunnit. Hoppas det går bra att läsa och förstå frågan ändå =)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-26 klockan 16:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.