Att slå index
Sök:

Att slå index

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lars Bergsten

ställde för sedan frågan: Att slå index

Hej!

Om jag har sparat i Länsförsäkringar Fastighetsfond i 15 år och den har gett mig 1228% i värdeökning, kan man inte säga då att jag har klått index (Stockholmsbörsen) med råge, en aktivt förvaltad fond med ”alla ägg i samma korg”?

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det har du verkligen gjort! Grattis till ett risktagande som verkligen gick hem. Kanske har din justerade risk / avkastning inte varit lika bra men misstänker att du skiter fullständigt i det och är rätt nöjd ändå ;)

En generell tanke inte riktad till dig, är att när man säger en procentuell ökning på 1228% så är räknas ju ränta på ränta effekten ihop från föregående år. Så den har ju inte avkastat 81% per år :) om än jäkligt bra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Riktigt snyggt grattis🤑🤑🤑

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag undrar man ska använda ROI (return on investment) när man vill veta hur mycket vinst en fond kan ge.

t.ex. År 2004 köpte Lars Länsförsäkringar Fastighetsfond A  100kr x 100 andelar=10000kr

År 2019 sålde Lars Länsförsäkringar Fastighetsfond A    20000kr x 100 andelar=2000000kr

2000000kr-10000kr/10000kr x 100 x 1/15år=1326,6%.  Lars betalar 30% vinst skatt eftersom han fortfarande hålla fonden.  Det inte fanns ISK 15 år sedan. 1326,6%-30%=1296,6%.

Har jag räknar rätt?  Kan någon hjälpa att rätta?

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-17 klockan 07:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.