Att spara i både nybörjarportföljen och globala barnportföljen i samma fonder
Sök:

Att spara i både nybörjarportföljen och globala barnportföljen i samma fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalleman

ställde för sedan frågan: Att spara i både nybörjarportföljen och globala barnportföljen i samma fonder

Hej! Har idag spenderat många timmar och läst igenom olika fondsparanden. Något som lockar mig är nybörjarportföljen och globala barnportföljen. Båda dessa portföljer har delvis samma fonder. Bara lite olika procent.

Globala Barnportföljen

Länsförsäkringar Global Indexnära 30%

Nybörjarportföljen

Länsförsäkringar Global Indexnära 40%

Har läst till mig att det egentligen inte är något problem att spara i samma fonder på olika portföljer. Men vill ändå leka med tanken och höra om det egentligen finns några nackdelar. Låt oss säga att jag byter ut Nybörjarportföljens 40 procent av Länsförsäkringar till Avanza Global 40%. Blir inte det lite mer riskspridning?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det blir inte mer riskspridning för att du har två likadana fonder, nej. Länsförsäkringar Global Indexnära och Avanza Global är båda passiva indexfonder, och de investerar i samma index (MSCI World). De överlappar i ca 1500 aktier. Avanza Global har en handfull fler som Länsförsäkringar undviker av etiska skäl, men det blir så liten skillnad att det inte kommer märkas.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-18 klockan 22:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.