Att spara max 250.000 kr till barnen, är siffran inflationskompenserad?
Sök:

Att spara max 250.000 kr till barnen, är siffran inflationskompenserad?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Att spara max 250.000 kr till barnen, är siffran inflationskompenserad?

Hej

Jag har precis börjat lyssna på er pod och inser att antingen lyssnar jag på alla avsnitt innan jag ställer frågan och då kommer jag få svar om ett år, eller så chansar jag och ställer frågan även om svaret kanske redan finns någonstans i ljudfilerna :-).

Jag har vid några tillfällen hört att ett bra mål för sparandet till barnen är 250.000 kr. Då uppstår frågan, när du har satt det beloppet, baseras det på vad pengarna kommer vara värda om 18 år (om man börjar spara omgående vid födseln)? Tittar man historiskt de 18 senaste åren har inflationen varit ca 25%, dvs om inflationen är ungefär som tidigare kommer 250.000 motsvara ett dagsvärde på ungefär 200.000 kr. Så, är det med andra ord 200.000 som du anser är ett lagom belopp att ge barnen utifrån nuvarande penningvärde?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

250 000 kr är det du behöver idag. Om 18 år behöver du 300 000 kr för att motsvara dina 250 000kr.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ingen vet om det behövs 300 000 kr eller någon annan summa. Inflationen går inte att förutse.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Så är det Nestor, men man måste ändå har något att räkna på och då i teorin så får man räkna på en rimlig historisk inflation.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-07 klockan 13:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.