Att starta portfölj/sparande för internationella lyssnare
Sök:

Att starta portfölj/sparande för internationella lyssnare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kim

ställde för sedan frågan: Att starta portfölj/sparande för internationella lyssnare

Hej,

hittade podden och insåg att jag borde investera mina pengar bättre än att låta dem ligga på mitt sparkonto som de gjort hur länge som helst.

Jag bor i Finland och har hela min ekonomi här. Har ca. 30k€ som borde investeras. Tänkte sätta igång en nybörjarportföj / rikatillsammansportföljen. Öppnade konto på nordnet.fi, men inga av dom rekommenderade fonderna finns att köpa där (antagligen för att dom är svenska). Har försökt hitta motsvarande finska alternativ men svårt att hitta globala indexfonder sådana som inte har höga > 0.5 % administrationskostnader. Inga fondrobotar har jag heller hittat. Har ni några rekommendationer för internationella lyssnare? Är det ETF:r som skulle vara bäst?

 

Tack.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

ETF är börshandlade produkter vilket innebär att du måste betala courtage när du köper/säljer ETF och det finns årliga avgifter oskså.

Riskerna i en ETF liknar riskerna i en vanlig indexfond.

SPP, Länsförsäkringar och de svenska bankerna har indexfonder.  Morningstar har finsk hemsidan du kan jämför olika fonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag var på Morningstar.fi och Nordnet.fi och måste hålla med att fondutbudet i Finland är helt bedrövligt.

Men du kan bygga upp ganska enkelt en portfölj som liknar en global indexfond av Handelsbankens utbud – USA och Europa är indexfonder. Resten är fonderna är dyra, men när deras andel är mindre behöver avgifterna inte bli orimligt höga.

Nordea i Finland har en fondrobot som heter Nora, men för att vara en fondrobot är den inte bra (troligtvis ännu sämre än den svenska motsvarigheten).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-07 klockan 07:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.