Att vara/inte vara likvid inför nedgång?
Sök:

Att vara/inte vara likvid inför nedgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bruno

ställde för sedan frågan: Att vara/inte vara likvid inför nedgång?

Hej! I och med börsens otroliga uppgång sedan ”botten” nåddes för några veckor sedan är det nog många, liksom jag, som funderar om detta är en uppgång byggd på en falsk känsla av trygghet. Jag förstår att man inte ska ”tajma” marknaden, men hur tänker ni kring att göra sig delvis likvid inför en osäker framtid? Skulle det vara en klok idé att ta ut en portion av aktie-delen för att placera i räntor/kontanter för att ha lite mer spelrum om en eventuell nedgång skulle komma igen? Warren Buffett är väl kanske en av de främsta förespråkarna för att vara saftigt likvid inför en börsnedgång och sitter till synes på en ganska stor hög likvida medel i syfte att köpa in sig ”på botten”; finns det lärdom att ta som småsparare?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror att om det ska finnas någon chans att det fungerar så behöver man ha en systematisk approach med någon typ av modell för att förutsäga hög risk för nedgång och sedan vara beredd på de mindre upprepade förluster som kommer när modellen har fel, innan man till slut förhoppningsvis tjänar in det när den väl kommer.

Att bara gå på känsla kommer med stor sannolikhet leda fel.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

stirra dig inte blind på aktiekursen, ska du avgöra om en aktie är undervärderad/övervärderad får du kolla på nyckeltal.

tex LF global indexnära från morningar:

 

Aktievärdering och nyckeltal             Snitt fondens aktier

P/e baserat på vinstprognoser          21,25
kurs/eget kapital                                2,11
P/s (kurs/omsättning)                        1,58
Price/cash flow (kurs/kassaflöde)      8,83
Direktavkastning                                2,61

Långsiktig förväntad vinsttillväxt        8,76
Historisk vinstutveckling                     7,00
Omsättningstillväxt                             4,57
Kassaflöde, tillväxt                             7,22
Eget kapital, tillväxt                            5,11

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi har kommit så långt och är så gamla så vi har ett tak. När vi kommer över det tar vi ut 75 procent av överskottet. Förr gjorde vi det i slutet av månaden, men nu har vi kommit på att det är bättre att ta ut direkt. Avstämningen gör vi sedan den sista i månaden.

Om det gått bra, som förra månaden, ökar vi taket med 25 procent av den totala vinsten. Om du har tex 2 miljoner och överskottet blev 80 000 (bra resultat), blir så det nya taket 2 020 000, vilket då förblir detsamma tills vi nästa gång kommer över det

Vinsten kan man göra vad man känner bäst för att ha det till. En mycket bra sak är att betala det som ändå ska betalas. Hyra tex. Varför inte betala ett halvår i förskott?

Eller sätti in 20 000 extra på ditt betalkort? Vi har Ikano, som ger 1,5 procent på medel upp till 15000.

Det är en mycket skön känsla att betala det som ändå ska betalas och att också under en relativt lång tid ha möjlighet att handla utan att belasta några krediter.

Då växer lönekontot med automatik eftersom mycket redan är betalt. Senaste gången vi betalade hyra, knappt 6000/månad var i november förra året då vi tack vare ovanstående metod kunde lägga in nästan 60 000? Nästa inbetalning blir i slutet av augusti.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-06 klockan 09:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂