Automatiskt återinvestera i fonder?
Sök:

Automatiskt återinvestera i fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henric Borg

ställde för sedan frågan: Automatiskt återinvestera i fonder?

Jag har fonder i min portfölj för ett anskaffat värde på ca: 104000kr med ett aktuellt värde på ca: 108000kr men jag har inte sett att det har blivit fler fondandelar, bara att fonderna har stigit ( i % ) sedan köptillfället. När kommer man att se att det återinvesteras i nya fonder igen? Jag har haft dessa fonder i ca: 4 månader.

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Det jag tycker många av svaren saknar är att förklara vad en fond är för något.

Du äger andelar i en fond. Du äger inte några aktier själv, det är fonden som äger aktierna. Det är inte du som får utdelning, det är fonden som får utdelningarna. Men eftersom du äger fonden kommer du få ta del av själva vinsten, genom att fondens andelar ökar i värde!

Det finns fyra olika händelser som är intressanta att kika på:

 1. Du sätter in pengar i fonden. När detta händer så kommer fondförvaltaren ta pengarna, köpa aktier enligt exakt samma fördelning som resten av fonden redan har (x% i Företag A, y% i Bolag B, osv). Fonden kommer också att ge dig några helt ”nytryckta” andelar. Värdet på varje andel kommer inte att gå upp av att du sätter in pengar. Det kommer finnas fler andelar men fonden har ju också fått in lite nya pengar.
 2. Det blir utdelning i fonden. Pengarna stannar kvar inne i fonden. Det är fondens pengar och fondförvaltaren bestämmer vad som ska göras med dem. Ofta återinvesterar de pengarna i samma aktier, men ibland lägger de pengarna i andra aktier. Det är upp till förvaltaren och beror på fondens placeringsfilosofi. En indexfond kommer alltid att återinvestera i samma bolag som utdelningen kom ifrån. Eftersom fonden får utdelningen så kommer värdet på varje andel att gå upp (men mer om det i slutet av svaret). Ett litet förtydligande också: Det är alltså fondens pengar, den fond som du är delägare i. Utdelningen hamnar INTE i fondbolagets ficka. Den stannar i fonden och är så att säga ”inbyggd” i dina fondandelar.
 3. Du tar ut pengar ur fonden. Motsatsen till att sätta in. Fondförvaltaren säljer av aktier till ett värde som motsvarar dina andelar, betalar ut pengarna till dig och andelarna ”förstörs”. Värdet på varje andel påverkas inte.
 4. Fonden delar ut pengar. Några har varit inne på att det finns fonder som ger utdelning. Det får ses som ett undantag idag eftersom det inte ger någon skattemässig fördel, så de flesta fonder har slutat ge utdelning. Men det finns ändå. Det som händer när fonden delar ut pengar är att fondandelarnas värde minskar. Antalet andelar förändras inte, men det försvinner pengar ut ur fonden så varje andel blir mindre värd.

Nu till en överkurs: Stirra dig inte blind på utdelningar. Normalt sett så sjunker nämligen värdet på en aktie med exakt lika mycket som den delar ut. Om du har en aktie värd 100 kr som delar ut 10 kr, då är den värd 90 kr direkt efter utdelningen. Inga pengar skapas av själva utdelningen, pengarna flyttas bara från aktiebolagets plånbok till ägarens plånbok (din plånbok om du själv äger aktien, eller fonden plånbok om det är en fond som äger aktien). I samma ögonblick som utdelningen sker så har företaget tappat 10 kr per aktie i underliggande värden.

Det beror på att marknaden redan har räknat in värdet på utdelningen i aktiens pris. Och det är faktiskt ganska logiskt! Om jag vet att aktien delar ut 10 kr imorgon, då kan jag räkna ut vad jag tror att aktien kommer vara värd efter utdelningen och så försöker jag köpa den för bara 1 kr mer. Då gör jag en vinst på 9 kr imorgon. Men är jag den enda som tänker så? Nej! Då dyker det upp någon annan som bjuder 1 kr mer än mig, så gör de 8 kr vinst. Aktier på börsen säljs till högstbjudande, så jag med mitt låga pris får inga aktier alls. Men då dyker det upp ytterligare någon som handlar för ytterligare 1 kr till och gör 7 kr vinst, och så vidare. Den som får köpa aktien är den som är närmast 10 kr. Man säger att utdelningen är ”inprisad” i aktiekursen.

Så vad händer med en strategi där man återinvesterar utdelningar? Du äger aktier för 100 kr. bolaget delar ut 10 kr. Nu äger du aktier för 90 kr och har 10 kr i cash. Du återinvesterar utdelningen genom att köpa aktier för 10 kr i samma bolag. Nu äger du aktier för 100 kr. Ingenting har hänt.

Summa summarum, utdelningar är inte värda någonting för oss småsparare. Vi rider bara med på en aktiemarknad som är för stor för att vi ska kunna påverka den.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din förklaring av utdelningen i fonder,jag undrar bara varför är så många ute efter sk.utdelningsaktier och pratar varmt om utdelningen om värdet på aktier sjunker ,då är inte samma sak att bara sälja några aktier som du äger i en bolag som inte ger utdelning och minska dina aktie innehav utan att eventuellt förorsaka en minskning av värdet på resp.aktie.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Jag håller med dig, Erwin. Jag förstår inte tjusningen i utdelningsaktier. Det jag kan tänka mig är att företag som delar ut pengar brukar vara etablerade företag med stabila inkomster. En anledning att dela ut pengar är att företaget inte kommer kunna göra tillräcklig vinst på eget kapital, det vill säga att de har mer pengar än vad de behöver. Då kan de ge utdelning så att ägarna kan använda pengarna bättre någon annanstans. Företag i en tillväxtfas kanske har stort behov av pengar och saknar därför utdelningar. Man brukar kalla de stabila företagen för ”värdebolag” och de växande för ”tillväxtbolag”. Min tanke är då att när man jagar utdelningsaktier så är man egentligen ute efter stabiliteten som finns i värdebolag, inte själva utdelningen i sig. Det finns också väldigt många småsparare som inte funderat på detta överhuvudtaget så jag är inte ett dugg förvånad över att många tror att utdelning är samma sak som vinst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Utmärkt svar av dig Emil!

  Enda fördelen med utdelningsaktier, som jag ser det, är att ovana aktiesparare inte lockas till att köpa oseriösa aktier på First North. Med ett antal utdelningsaktier blir inte katastrofen total, vilket den kan bli i annat fall.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kommer inte att se att ditt antal fondandelar blir större. De fungerar nämligen lite annorlunda.

Visst är det så att de underliggande aktier hos alla bolag i fonden ger utdelning. Men det är fondförvaltaren som sköter det där och den har som uppgift att återinvestera och köpa aktier av samma bolag som precis gjorde utdelning… där ökar antal aktierna alltså. För att de flesta fonder innehåller många olika bolag som alla utdelar olika belopp vid olika tidpunkter förekommer det utdelningar under hela året. Under de 4 månader som du haft din fond har det säkert redan skett ett flertal gånger.

För dig som fondägare är det inte synlig när, hur ofta och för vilket belopp de underliggande aktierna haft utdelning. Du kommer ha samma mängd fondandelar som alltid, men det är kursen / avkastningen som kommer bli lite högre än när ”dina pengar” inte varit återinvesterade av förvaltaren.

Hoppas det blev lite klarare så. ;)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är inte många svenska fonder ger utdelningar.  Vilka fonder handlar om?

Fastän olika aktier bolag har olika utdelning datum men fond förvaltare ska samla alla utdelningar minus utgifter sedan delar till fondandelsägare.  Fondutdelningar har Ex-Dividend date (engelska) osckå.   Man bör kan se hur många andelar men kanske lite. te.x. 1,2 andelar….

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det skulle bli administrativt ohanterligt att öka andelarna i en fond i samband med utdelningarna. Tänk dig själv hur det skulle bli i en fond med 1600 bolag. Nya fondandelar i princip varje dag.

Dessutom; Det skulle bli i princip omöjligt att räkna ut anskaffningskostnaden när man sålt av en del av fonden och skall deklarera för vinsten, eller förlusten.

För fonder som ger utdelning är det lättare. Man samlar ihop utdelningarna och delar ut dem en gång om året.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-01 klockan 12:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.