Avanza auto
Sök:

Avanza auto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Thea

ställde för sedan frågan: Avanza auto

Hej!

Jag har nyligen börjat spara i två typer av Avanza auto:

  • Avanza auto 3 med 50-75 % ”aktieexponerad del”, risk 4 av 7, rekommenderat sparande < 5 år
  • Avanza auto 6 med 80-100 % ”aktieexponerad del”, risk 5 av 7, rekommenderat sparande > 5 år

Jag har alltså ett kortsiktigt sparande och ett långsiktigt sparande. Det jag funderar på är huruvida jag även borde ha ett sparande på ett sparkonto med insättningsgaranti och hög sparränta utöver detta/istället för Avanza auto 3? Jag är väldigt ny på det här med aktiesparande men vill testa det för att dels försöka få ränta på ränta-effekten, dels ha ett kortsiktigt men effektivt sparande för ex kontantinsats, och dels ha en del av pengarna i ”tryggt förvar”.  Är jag på rätt väg eller är det någonting jag borde ändra på/tänka på rent generellt? Jag undrar även om Avanza auto 6 är ett bra sätt att spara långsiktigt på, eller om det är för lite ”gas” i den typen av sparande med tanke på att de satt rek sparande > 5 år och inte ex > 10-20 år.

Tack på förhand!
Thea

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Thea!

Tycker absolut att du borde ha en buffert på t.ex ett sparkonto med insättningsgaranti, detta för att ha en stabil ekonomisk situation för att kunna betala oförutsägbara utgifter löpande.
Jobbigt att sälja andelar i Avanza Auto för att kunna betala t.ex en ny kyl eller frys.

Avanza Auto 6 har som du säger en andel på 80-100% aktier, det är en hög risk och på en lång sparhorisont passar det perfekt, jag hade däremot placerat ett sparande för en sparhorisont på över 10 år i 100% aktiefonder, detta för att maximera möjligheten till avkastning.
Att dom har skrivit > 5 år behöver inte betyda att det är en kortare tidshorisont än > 10 år, eftersom tecknet > betyder ”större än” och menas då att allt efter 5 respektive 10 år, så om det står > 5 år så kan det absolut vara ett sparande för 20 år eftersom 20år är ”större än” 5.

Hoppas du lärde dig något nytt!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-18 klockan 16:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.