Avanza Auto
Sök:

Avanza Auto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

Den här artikeln publicerades 2017-09-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Avanza Auto

Hej!

Är det klokt att börja spara 1000 kr/mån i Avanza Auto, om man har 5 alternativt 10 års sparplan. Jag är 67 år gammal.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Än så länge finns det väl inte mer än möjligen någon enstaka dags historik som visar hur väl Avanza Autos placeringsfilosofi och administration fungerar. Allt är bara löften och förhoppningar.

I bakhuvudet ekar Morningstars analyschef Jonas Lindmarks blogginlägg på temat ”Vägra köp nya fonder”.

http://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=vagra-nya-fonder-avgifter

Även om Avanza Auto kanske inte riktigt är den typ av fonder som Jonas Lindmark syftar på är jag ändå lite skeptisk till att hoppa på tåget tidigt. Låt andra ta smällen.

Jag tittade under fredagen på vilka fonder som ingår i Avanza Auto 6 och fick intrycket att det såg någorlunda vettigt ut. Det verkar vara vad jag skulle kalla en manuellt uppbyggd globalfond. När jag räknade på det fick jag det till att förvaltningsavgiften för Avanza Auto 6 blev 0,40 % om jag skulle bygga ihop den själv. Man skulle kunna pressa priset på egen variant genom att välja något annat än Handelsbanken Amerika Småbolag och Öhman Etisk Emerging Markets, vilka båda drar upp avgiften. Å andra sidan missar man då diversitet och kanske även avkastning.

Jag tolkar det som att Avanza Auto kommer att kosta 0,50 % inklusive underliggande avgifter. Då har Avanza pressat priset på fonderna, men lägger istället till en administrationsavgift som används till bland annat re-balanseringar – vilket kan öka avkastningen om det görs rätt.

Man kan i förstone få intrycket att Avanza Auto är en passivt förvaltad fond, men det verkar som att de kommer att ägna sig åt någon form av semiaktiv förvaltning utifrån vad oraklen på JP Morgan Asset Management Market Outlook ser i kaffesumpen. Jag tycker beskrivningen av hur de tänker sköta rebalanseringen är vagare än på Lysa.se. ”Re-balansering sker huvudsakligen kvartalsvis men gränser har satts upp för hur långt allokeringen får drifta iväg innan re-balansering måste ske.” Jaha, och hur stora är de gränserna då?

Avanza Auto ingår inte bland de värdepapper som är godkända för Superlånet. Man kan ju undra varför.

Jag är som framgått ovan lite tveksam till att hoppa på nu, av principiella skäl, men tycker ändå att det är en spännande fond. Man skulle kunna köpa lite grand för att se om man lyckas slå investeringen med sin egen portfölj. Med tanke på vilka fonder som ingår i Avanza Auto 6 så kan det väl ändå inte gå käpprätt fel för den som gillar Rika Tillsammans-aktiga portföljer.

Till fördelarna kan läggas att minsta köpbelopp är 1 kr, så det är lätt att komma igång. Gissar jag rätt om Avanza vill kunna visa upp att det är många som sparar i fonden?

En fördel jämfört med Lysa.se är att det är lättare att dra sig ur Avanza Auto om man upptäcker att fonden inte passar ens filosofi eller uppfyller andra förhoppningar man har haft. På Lysa finns inga andra fonder att välja på, så då får man plocka ut pengarna och sedan betala insättningsskatt igen när man sätter in dem på en ”riktig” ISK. Avanza har ju som bekant något tusental fonder att välja på för den som tröttnat på Avanza Auto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.
  Då kan man lika bra välja LF Global index nära 0.20% i avgift istället för onödiga robotar. Mycket billigare och global fonden sköter sig själv. Det som behövs att ha automatisk månads insättning. Hur enkelt som hälst!
  Mvh.jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 2. Vit pil

  Jag är inte fullt så säker på att Länsförsäkringar Global Indexnära är lika bra som Avanza Auto. Den kan vara bättre eller sämre. Däremot är 100 % Länsförsäkringar Global Indexnära en bra referens att jämföra med när man känner att det kliar i fingrarna och man vill börja trixa och fixa med sin portfölj, eller när man vill jämföra andras portföljer med något.

  Lysa.se hävdar att ”Studier har konkluderat att ombalanserade portföljer avkastade ett genomsnitt om 0,4% mer per år, med mindre risk, över 10 år, än portföljer som inte ombalanserades.” Om detta är sant för den typ av portföljer som Lysa och Avanza Auto har så skulle det kunna innebär att de tjänar in förvaltningsavgiften åt investeraren.

  En fundering som då dyker upp gällande rebalansering är om det är bättre att göra som Avanza Auto, som inte har någon globalfond i portföljen, utan istället köper billiga regionalfonder och rebalanserar dessa. Denna fundering skulle kunna vara underlag för en längre bloggartikel av Jan Bolmeson. ”Finns det pengar att tjäna på att hacka sönder portföljen i småbitar och rebalansera dessa?”

  Om man jämför 100 % Länsförsäkringar Global Indexnära med Avanza Auto ser man att LF saknar såväl såväl tillväxtmarknad som småföretag. Teorierna om att indexsparande lönar sig på sikt för de flesta investerare bygger på att marknaden är välanalyserad, vilket inte är lika sant för tillväxtmarknader och småföretag som för storföretag. Tyvärr brukar det vara dyrt fixa till dessa brister i sin portfölj, men kanske eventuellt är det ändå lönsamt på sikt.

  En annan brist (vilket i och för sig kan diskuteras om det är det) med 100 % Länsförsäkringar Global Indexnära jämfört med Avanza Auto är att Avanza Auto är medvetet överbalanserad mot Sverige. Avanza Auto 6 innehåller 15 % Sverige och medan LF har 1 %. Fördelen med mycket Sverige i portföljen är att valutarisken minskar för en svensk investerare. Nackdelen är att marknadsrisken ökar eftersom Sverige trots allt bara utgör en 1 % av den globala marknaden.

  Jag är i grunden positivt inställd till såväl Lysa.se och Avanza Auto, men de är båda nya och saknar historik som visar att de klår exempelvis 100 % Länsförsäkringar Global Indexnära, eller en enkel portfölj med Länsförsäkringar Global Indexnära+Swedbank Robur Access Asien+Spiltan Aktiefond Investmentbolag, och förtjänar sina avgifter.

  I januari 2018 börjar nya regler gälla för hur fonder ska redovisa kostnader och hur avgifterna får tas ut, så det kan komma fler spännande nyheter på fondmarknaden då.

  Det jag har sett hittills av sparrobotar har egentligen varit väldigt lite robot. Det enda robotarna gör verkar vara att rebalansera, och det har ju investerare alltid gjort. Här borde det finnas potential för en talangrik person att skapa en sparrobot som använder sig av mer sofistikerade strategier för fondsparande.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 3. Vit pil

  Helt rätt Thomas!
  Jag nämnde bara en global fond för ointresserade sparare. Själv kör jag tuffare långsiktigt och ändå billigt.

  LF Global index 55%
  Spiltan inv 15%
  AMF småbolag 15%
  Swedbank access Asien 15%

  Mvh.jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 4. Vit pil

  Hej
  spännande läsning jag är också ny på detta, när du skriver Spiltan inv 15% är det då aktiefond eller globalfond eller vad? Hur mycket är klokt att lägga in per månad?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Marguerite
 5. Vit pil

  Marguerite, det är med stor sannolikhet Spiltan Aktiefond Investmentbolag som Jacke77 menar. I äldre blogginlägg har han haft samma portfölj fast med Spiltan Globalfond Investmentbolag i stället för Länsförsäkringar Global Indexnära.

  Det kan vara lämpligt med 15 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag så att man får en extra exponering mot Sverige. Sverige utgör egentligen 1 % av den globala ekonomin, men ett motiv till att övervikta svenska fonder är att det minskar valutarisken – samtidigt som det naturligtvis innebär en större marknadsrisk att ha så stor andel i en litet plutteland som Sverige. Det är en kompromiss man får göra med magkänsla. Man kan dessutom luta sig mot att Stockholmsbörsen har presterat bättre än omvärlden historiskt sett, men det finns ingen garanti att det blir så i framtiden.

  Spiltan Globalfond Investmentbolag är en årsgammal fond som många tycks ha ett stort förtroende för trots att den inte riktigt har lyft. Den sverigeinriktade fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag har utvecklats förträffligt under många år, och förhoppningarna är säkert stora att Spiltan ska lyckas göra samma succé på den globala arenan. Spiltan Globalfond Investmentbolag har hittills utvecklats ungefär som globalindex, så det har inte varit någon skada att ha den i portföljen. Förhoppningsvis släpper det framöver och den börjar knata mot skyarna. Hoppas i alla fall jag, som har den som krydda i portföljen.

  Det är klokt att varje månad lägga in så mycket du kan tänka dig att förlora. Eller lägga in så mycket du någonsin förmår. Eller spara 10 % av din lön. Råden varierar beroende på vem man frågar.

  Räkna med att värdet på innehavet tillfälligt halveras någon gång per årtionde när börsen rasar, så då gäller det att ha is i magen och inte slita ut pengarna. Och dessutom fortsätta månadsspara när man får fler andelar för pengarna, och inte vänta med att köpa igen tills börsen börjat stiga och åter blir dyr.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 6. Vit pil

  AP7 har bara 1,1% mot Sverige och där sparar ju merparten av PPM-spararna.

  Min basportfölj börjar nu landa i 70% LF Global idx, 15% LF Sverige idx och 15% Access Asien. Den kostar 0,20% och har fin historik. Den ska få tuffa på med 2000:- per månad.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tusen tack för bra information och goda råd!

Maria

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tittade på Auto 5, långsiktigt sparande med en ”balanserad” portfölj. Avanzas egna förväntningar är en ökning med 38′ på ett engångsbelopp av 120′ på 10 år. Det innebär en förräntning på lite drygt 1% per år. En snabb sökning ger bästa sparränta på bank med insättningsgaranti till 1,15%. Ingen jätteskillnad kan jag tycka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf
 2. Vit pil

  Ulf, har du verkligen räknat rätt? Om värdet ökar från 120´ till 158´ på 10 år får jag det till en årlig ökning med nästan 3%. Jag var tvungen att dubbelkolla det du skrev då jag tyckte det lät lite svagt och har själv gett mig på Avanza auto och är väldigt positiv än så länge.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-22 klockan 20:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.