Avanza eller Nordenet sparrobot eller inget av det
Sök:

Avanza eller Nordenet sparrobot eller inget av det

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marguerite

ställde för sedan frågan: Avanza eller Nordenet sparrobot eller inget av det

HEJ

både jag och min man är gröngölingar inom fond och aktiehandel men har däremot en fin summa på lönekontot, vi har nu även fått ett arv och har nu börjat fundera på att det vore klokt att investera i fonder. Vi är i 45-50 års åldern m utflugna barn och har små utgifter och höga inkomster. Vi har drömmen om att gå i pension tidigare och kunna leva på vårt kapital.

Nu har ju både avanza och nordnet börjat med en robottjänst där man fyller i om man är riskbenägen och hur lång sparhorisont man önskar, aktier? och fonder väljs ut enligt ngt system som låter väldigt klokt… jag har försökt jämföra vilken som är billigast och bäst. Avanzas kostar 0,25 plus fondavgift vilket låter billigt om jag jämför m gamla bankalternativ jag sett genom åren.  Är det ett bra alternativ eller är det bättre att bara börja lägga över månadsvis på isk o köpa fonder allt eftersom?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror inte på robottjänsten om man är villig att lägga max ett par timmar på att komponera en vettig portfölj enligt Rikatillsammans-konceptet. Då slipper man ju 0,25% i avgifter. Jag tror heller inte att avkastningen blir bättre bara för att man använder robottjänsten. Du kan ju själv enkelt justera din risk med hjälp av räntefonder. Om ni inte orkar pyssla med att bygga ihop en portfölj, finns även blandfonder som faktiskt är bra, t ex AMF Balansfond som justerar räntorna ”automatiskt” vid behov.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  TACK för fint svar! Vad jag förstod gällande Avanzas robottjänst så hade de förhandlat sig till billigare fondavgifter m företagen som de använder sig av i tjänsten. Är det ändå bättre i slutändan att ”bygga eget” menar du?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marguerite

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Marguerite,

De automatiska spartjänsterna är inte den perfekta lösningen för alla. Men det är inte heller lösningen där man gör hela jobbet själv. Det är högst individuellt vad som passar bäst.

Jag tycker ni ska fundera på vad ni vill lägga tid på. Att läsa på här och på andra ställen om ekonomi och investeringar för att kunna välja olika fonder, följa upp vad som händer med de fonder ni valt, m m. I så fall kan ni säkert klara er själva. Eller känns det som att detta mest skapar stress och oro? I så fall är en automatisk tjänst sannolikt en bättre lösning, trots den aningen högre kostnaden.

Titta gärna på Lysa också som alternativ till Nordnet och Avanza. Där betalar ni totalt max ca 0,39% eller mindre, inklusive alla fondavgifter. Deras förvaltningsfilosofi stämmer också väl med Jans.

Henrik Tell,

Effektiv Förmögenhetsförvaltning – effektivff.se

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej tack för fint svar, ska checka in lysa. M

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marguerite

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.