Avanza fondgenerator
Sök:

Avanza fondgenerator

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Albin Jansfelt

ställde för sedan frågan: Avanza fondgenerator

Hej!

Avanza har precis lanserat sin fondgenerator där dem väljer lämpliga (ofta 5-stjärniga) fonder baserat på din sparhorisont och risk. Vad tror ni om sånna generatorer? Har Avanza några motiv när de rekommendera specifika fonder?

Gör man bäst i att analysera och välja egna fonder själv, eller ska man lita på professionell hjälp från Avanzas ”fond-generator”?

Tack på förhand! :-)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Beror helt på resultatet och vad banken själva har för motiv. Traditionella banker har erbjudit detta till sina kunder i århundraden (fast då kallas säljaren för ”bankman” istället).

Som jag ser det kan det finnas två motiv:

 • Göra det lättare för kunderna att göra bra val så att de vågar investera mer pengar (bra för både Avanza och kunden)
 • Sälja in större andel av de fonder som Avanza tjänar mer pengar på genom kickbacks och förvaltningsavgifter (bra för Avanza, dåligt för kunden)

Efter att ha testat så kan jag konstatera att det är motiv nummer två. Jag valde deras framtidsportfölj för 10+ år. Då fick jag en dyr portfölj (1,09%) med en massa aktiva fonder och kraftig övervikt i Sverige och tillväxtmarknader.

Det allra tydligaste tecknet på att det är för deras egen vinning är att de har med en global indexfond, men istället för deras egen Avanza Global för 0,10% så föreslår de Danske Invest Global Index för 0,51%. Går man in och ändrar fördelningen i globalfonderna så får man bläddra förbi sex dyra fonder innan man hittar Länsförsäkringar Global Indexnära.

Väljer jag ”låg avgift” så får jag upp lite fler billiga fonder i bland annat tillväxtmarknadsdelen. Men i globaldelen är det fortfarande dyra fonder. Sammanlagt blir avgiften 0,44%, när den borde ligga någonstans kring hälften av det (om de valt sin egen jäkla fond som bas).

Jag förpassar den här portföljen till sophinken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En klockren analys!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-08 klockan 12:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂