Avanza Global
Sök:

Avanza Global

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

ställde för sedan frågan: Avanza Global

Hej,

Fick ett mejl idag från Avanza där dem meddelar att dem släppt en global indexfond med en avgift på 0,1%.

Någon som har mer information hur den ställer sig jämfört med Länsförsäkringar Indexfond och andra globala indexfonder?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

den ser ut att vara hyfsat lik. ungefär samma fördelning i världen och bland de 10 största företagen är det typ samma. Jag tycker den verkar hyvens. Kul att Avanza sätter press på de andra bankernas avgifter.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den underliggande fonden är Amundi Index MSCI World. Vi kan se på brittiska Morningstar att den följer index: http://www.morningstar.co.uk/uk/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000T66U&tab=1

De äger 1614 företag, jämfört med Länsförsäkringar Global Indexnära som äger 1586 företag.

En bra indexfond helt enkelt! Det enda frågetecknet kan vara om fonden har någon hållbarhetsprofilering? Länsförsäkringar undviker att investera i företag med till exempel barnarbete och vapen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är en fond-i-fond, men det är deras Auto också och även Lysa. Skillnaden är att Avanza Global endast har en underliggande fond och då kallas den matarfond.

Avanza Auto och Lysa är inga matarfonder eftersom de placerar i flera underliggande fonder.

Men oavsett är det ju riktigt trevligt att Avanza sätter tryck.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad händer då med avgiften för köpen av den underliggande fonden?
  Är det så att avanzas egentliga avgift är 0,1% + grundavgiften så känns det ju inte säkert att det är så fördelaktigt som de vill få det att framstå.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 2. Vit pil

  tack för svaret, hade inte koll på att fond i fond avgifter var med i totala avgiften.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det skulle vara intressant att veta vad Jan Bolme själv tycker om denna fonden i jämförelse med t ex Lf global indexnära!?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Läser man på ordentligt i det finstilta finns tyvärr något som får mig att reagera. Det verkar finnas en motpartsrisk gentemot ETT företag. Hoppas inte något går fel med det företaget…

Avanza Global placerar sina medel i Mottagarfondföretaget vilket ger en motpartrisk för Fonden gentemot Mottagarfondföretaget

Jag tänker att det förhållandet normalt sätt inte gäller? Om du t.ex. äger en andel av LF Global indexnära, så äger du de underliggande aktierna. Går LF i konkurs övergår väl dessa aktier till dig som sparare? Det låter i min värld inte som en motpartsrisk.

I det här fallet känns det som att Avanza har ett avtal med ett annat företag som förvaltar pengarna. Och går företag i konkurs brukar inte avtal gälla längre. Vore intressant att få lite mer tydligare information kring detta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om vi tar Lysa som exempel är de investerade pengarna helt skyddade om Lysa skulle gå i konkurs vilket innebär att om du har 100′ på ett ISK hos Lysa och de går i konkurs så kommer du fortfarande ha 100′, men de kommer inte vara investerade, så har jag uppfattat det.

  När det gäller Avanza Global kanske upplägget är på samma sätt? Eller inte. Det finns väl kanske en anledning varför något är så billigt. Eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Det var principen att ”Om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det” som fick mig att vilja läsa papperna ordentligt. Jag påstår inte på något sätt att det skulle vara annorlunda än Lysa eller att jag skulle vara jurist, än mindre har jag faktiskt läst avtalet (som man tydligen kunde få tag på från Avanza om man frågade). Men något skiljer ju sig i upplägget om man i en väldigt prispressad branch av billiga globalfonder lyckas hitta ett upplägg som bara kostar en fjärdedel av de andra ledande i branschen.

  Jag noterar även hur man, likt andra sidor som har en halv A4 till svar på om man har insättningsgaranti eller ej (en tydlig ja/nej fråga, men man gör en enorm utsvävning om finansinspektionens insyn blah blah å att det trots det inte finns någon garanti) svarar såhär på den enkla ja/nej frågan om det är en indexfond eller ej:

  Är Avanza Global en indexfond?
  Avanza Global är en matarfond som investerar minst 85% (och i praktiken 100%) av sina medel i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World. Fonden har mer än 1500 värdepapper och investerar i marknader såsom USA, Kanada, Europa, Japan, och Asien. Avanza Global kommer alltså bete sig som en global indexfond även om den rent legalt är en s.k. matarfond.

  Om MSCI
  I över 40 år har MSCIs forskningsbaserade index och analysverktyg hjälpt världens ledande investerare att bygga och förvalta bättre portföljer. MSCIs klienter förlitar sig på bolagets produkt- och tjänsteutbud för att få djupare förståelse för vad som driver avkastning och risk i deras portföljer, tillgångsklasser och innovativa research.

  MSCIs produkt- och tjänsteutbud inkluderar index, analysmodeller, data, benchmarks för fastigheter och ESG-research.

  MSCIs kunder inkluderar 99 av de 100 största kapitalförvaltarna enligt den senaste P&I-rankingen.

  Jag tolkar svaret som att det är ”Nej”, alltså inte en indexfond. Således eventuellt lite oschyst att jämföra priser med andra som faktiskt är en indexfond och eventuellt har andra regler…

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 3. Vit pil

  Jag hoppas Jan kommer ta upp fonden i något sammanhang i närtid. Det är ju onekligen intressant att, givet allt annat lika med LFGI, spara i en globalfond till 0,1%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 4. Vit pil

  Har du frågat Avanza om vad motpartsrisken innebär, Erik? Dela gärna med dig av svaret i så fall! Jag tyckte också att det var konstigt formulerad FAQ men jag är inte så konspiratorisk att jag tror att de försöker dölja något.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 5. Vit pil

  Ja, kommer att ta upp det. Har varit på tjänsteresa sedan i torsdags och prioriterat dagens avsnitt om fonder. Räknar med att återkomma inom 14 dagar. Men spontant så ser det bra ut även om jag inte är superimponerad. Avgiften är marginellt lägre än LF-fonden och jag behöver läsa villkoren innan jag ändrar min rekommendation. Men det kommer inte oavsett vilket inte bli någon ändring innan jul i portföljerna.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-24 klockan 06:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.