Avanza Global eller LF Global
Sök:

Avanza Global eller LF Global

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie

ställde för sedan frågan: Avanza Global eller LF Global

Hej,

De senaste dagarna har en del av de ekonomiprofiler på Instagram sålt Avanza Global efter att bloggaren Petrusko deklarerade att Avanza Global underpreserat sitt index sedan start och att detta beror på högre källskatt på utdelningarna i Luxemburg (30%) jämfört med om fonden haft sitt säte i Sverige (15%). Går man in på Avanzas hemsida och väljer jämföra fonder i diagrammet blir man lätt lurad. Om man där väljer Avanzas startdatum börjar inte båda fonderna på 0% och eftersom Avanzas fond uppdateras dagen efter blir det lätt missvisande.

Jag gick in separat på varje fond igår kväll och valde utvecklingen sedan startdatumet 27 augusti 2018. Jag fick då siffran +6,09% för Avanza och +5,87% för LF Global. Obs, att gårdagens röda siffror för Avanza lär komma idag men eftersom USA-börserna hämtade sig under gårdagskvällen så kanske de båda fonderna i princip går identiskt. Eller tänker jag fel? Jag fattar det som att folk lätt tittar sig blinda på vilken fond som gått bättre bara sista tiden, nu t ex AMF Global som annars följt de andra fonderna hand i hand och vips ska man byta till AMF Global. I min värld är det lättare att förlora avkastning i den volatila marknaden just nu för att byta mellan två globala indexfonder.

(Litet sidospår: Jag minns för ngt år sedan när Spiltan Investmentbolag stod och stampade under ett halvår och ”alla” verkade vilja göra sig av med fonden. Jag fortsatte månadsspara och när kursen sedan satte iväg belönade det mig i mitt månadssparande. Likadant var det med Swedbank Ny Teknik som ”alla” sålde till förmån för TIN Ny Teknik. Den gick sämre ett halvår när alla tog ut sina pengar, men senaste året återhämtat det med råge.)

Jag fattar att detta är överkurs och att de flesta sparare kan vara nöjda med vilken fond de än har i sin portfölj, men det känns liksom lite tråkigt att Avanza Global basuneras ut som en dålig fond som underpreserar.

Så min fråga är: underpreserar verkligen Avanza Global? Och kan någon smart person försöka räkna ut om det på långsikt (många år) skulle vara mer fördelaktigt med en lägre förvaltningsavgift även om källskatten på utdelningar är något högre? Eller jämnar det ut sig i längden?

Tack på förhand!

Och vill passa på att tacka Jan och Caroline för en fantastisk blogg och podd!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skatteregler gör Länsförsäkringar Global Indexnära till den bästa aktiefonden – just nu

Här har du svaret du kan läsa. Inte så stor skillnad. Avanza Global underpresterar inte index.

Mvh.jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bry dig inte allt för mycket om de ekonomiprofilerna. De kan inget om fonder för de handlar bara med aktier. (Frågan är om de kan något om aktier heller eller om de bara har tur)

många sitter och jämför sig med omxs30 fast att de kanske bara äger ett enda bolag från det indexet och sen har de istället massa småbolag från helt andra index som har gått bättre…😵

 

Läs fondfaktabladet och årsredovisningen.

Avanza global har presterat precis som förväntat. Ja källskatten på amerikanska utdelningar är högre än tex LF global. Det gör LF global billigare. Men Avanza global har inte underpresterat sitt index. Du kan kolla tracking error på morningstar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-31 klockan 09:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.