Avanza Global vs Länsförsäkringar Global
Sök:

Avanza Global vs Länsförsäkringar Global

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Avanza Global vs Länsförsäkringar Global

Det tar två dagar för pengarna att komma in på Avanza Global alltså är dom utanför marknaden en dag extra jämfört med Länsförsäkringar global där pengarna kommer in nästa dag. Jag tänker att det bli förlorad avkastning över lång tid på Avanza global om man t.e.x månadsspara. Eller det gör kanske skillnad ändå för att Avanza är 50% billigare? Eller tänker jag fel?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Daniel!

Ett talessätt som finns inom finansmarknaden är ”man kan inte förutspå marknaden”, det menas att du inte kan veta när marknaden ska gå ned eller gå upp.

Det du säger i din fråga är att om du lämnar månadssparandet 1 dag längre utanför marknaden, så ska du inte tjäna ikapp dom 0.1% mindre som den nya fonden Avanza Global kostar.

Det jag då skulle vilja påpeka är att eftersom man inte bör kunna pricka in perfekta läget att sätta in pengar, så ska det inte spela någon roll om du sätter in idag eller imorgon. Marknaden kan lika gärna ha gått ned 1% imorgon och då har du sparat 1% på det kapitalet du skulle ha lagt in.

Sedan kan man jämföra det med att du sparar dom 0.1% varje år och på lång sikt så blir det garanterat större skillnad än den dagen du skulle vara utanför marknaden.
Så en del av ränta på ränta effekten skulle du förlora på att välja en dyrare fond.

Så för att svara på din fråga så skulle jag säga att välj den billigaste då det i längden kommer generera mindre kostnader och för att det inte går att förutspå marknaden.

Hoppas det svarade på din fråga!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Man kan se det som att varje dag på börsen ger en viss avkastning i snitt. Med ett månadssparande kommer man med allt större sannolikhet att missa just den snittsumman. Antag att börsen går upp i snitt 5% per år, det blir 0,13% om dagen eller däromkring.

  Det är därför den senare delen av ditt svar som är lättast att räkna på. Förvaltningsavgift betalar man varje år. Det är i sig tillräckligt för att förstå att Avanza Global är bättre, man har sparat in snittförlusten efter 16 månader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Tack för kompletterande information!

  Räknade själv på det, enligt Bolmesons uträkning i artikeln https://rikatillsammans.se/stockholmsborsens-arliga-avkastning-1990-2013/ så har stockholmsbörsen gått upp i genomsnitt 12.69% per år.

  Då tog jag 12.69/253 (Som är ungefärligt antalet dagar börsen är öppen per år), och fick då ut ca 0.05%/dag.
  Om nu uträkning är korrekt så ”förlorar” man 0.05% i snitt för att vänta en dag. Så även i den uträkningen så skulle man välja Avanza Global som det billigare alternativet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hoppsan, jag hade en nolla fel! Då tjänar man på Avanza Global redan första kvartalet eller så 😊

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-01 klockan 15:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.