Avanza Indexportfölj
Sök:

Avanza Indexportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jon

ställde för sedan frågan: Avanza Indexportfölj

Hejsan! Har satt ihop en portfölj utifrån Avanzas indexfonder. Tidshorisonten är +10, löpande månadsparande.

Strävar efter låga avgifter.

30% Avanza Global
25% Avanza Zero
25% Avanza Emerging Markets
10% Avanza USA
10% Avanza Europa

Det ger en snittavgift på 0.14% och en genomsnittlig årlig avkastning på 7% (baserad på historisk data per region under perioden 1997-2018, källa är Fondbolagens förening) vilket jag är nöjd med.

Vad tycker ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avanza zero är tyvärr inte tillräckligt bred då den enbart följer de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Det är att föredra ett bredare index så som SEB Sverige Indexfond. Lite högre avgift (0,26 %), men det är det nog värt. Om man gillar investmentbolag kan man också ta in Spiltan Aktiefond investmentbolag) Om man ska ha så mycket som 24 % överviktig mot Sverige kan man diskutera, för mig är det i högsta laget.

Sen ska ta ta dig en funderar på varför och hur du vill avvika mot det globala indexet. Dvs varför både köpa globalt index samt Europa, USA och Emerging Markets index? Det blir bara ett komplicerat sätt att vikta om det globala indexet.

Tittar man på Jans portfölj vill han övervikt mot Emerging Markets, småbolag och Sverige

https://rikatillsammans.se/lat-oss-hjalpas-at-feedback-pa-portfoljerna-2020/#jp-carousel-34779

Då blir portföljen:

62,5 % Avanza Global
15,0 % Sverige (förslagsvis 10 % SEB Sverige + 5 % Spiltan investmentbolag)
12,5  % Avanza Emerging Markets
10 % globala småbolag (förslag på fond är Handelsbanken GI småbolag)

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hej Falck! Tack för svar. Ska se över fördelningen!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jon

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-07 klockan 21:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂