Avanza - Insättningsgaranti
Sök:

Avanza – Insättningsgaranti

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

Den här artikeln publicerades 2017-10-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Avanza – Insättningsgaranti

Hej,

Var i färd med att köpa räntebärande papper hos Avanza men insåg då att jag redan hade fonder på ISK för ca 1,2 mkr.

Har inte funderat på detta med just insättningsgaranti men hur ska jag tänka? Helst vill jag ha allt mitt ISK-sparande på Avanza men det är kanske bäst att dela upp det mellan Länsförsäkringar (min vanliga bank) och Avanza?

Hur resonerar ni med maxbelopp per institut?

//Magnus

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fonder på ett ISK omfattas väl ändå inte av just insättningsgarantin utan av investerarskyddet?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det här undrar jag också!

Googlade lite och fann följande info på investeringssparkonto.se:

ISK vid konkurs
Ditt investeringssparkonto omfattas av tre olika skydd om banken går i konkurs:

Insättningsgaranti; en statlig garanti som innebär att de likvida medel som förvaras på ett investeringssparkonto är skyddade upp till belopp motsvarande 100 000 euro per person och bank.

Separationsrätt; dina aktier och fonder särredovisas på särskilda förvaltarkonton. Om din bank hamnar på obestånd eller går i konkurs gäller så kallad separationsrätt vilket innebär att dina värdepapper inte sammanblandas med bankens övriga tillgångar och skulder. Du får alltså ut dina värdepapper från banken i händelse av konkurs.

Investerarskydd; som nämnts ovan skall dina värdepapper hållas åtskilda från bankens övriga tillgångar Eftersom dina värdepapper och pengar ska vara åtskilda från institutets tillgångar får du ut dem vid en konkurs. Om banken trots detta inte kan lämna ut din egendom (kanske beroende på att dina värdepapper höll på att flyttas just när konkursen inträffade) så har du rätt till ersättning från investerarskyddet med upp till 250 000 kronor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Om jag har fonder på en bank till ett värde av ca 800000:- samt ett konto på ca 150000:-
  kan detta falla under insättningsgarantin ?

  Berndt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Berndt Gustafsson
 2. Vit pil

  Hej!

  Om banken har insättningsgaranti så brukar det vara 950 000kr som är garanterat.
  Men du kan självklart ha flera olika banker och dela upp summan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-24 klockan 23:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.