Avanza, Nordnet eller DEGIRO
Sök:

Avanza, Nordnet eller DEGIRO

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andre

ställde för sedan frågan: Avanza, Nordnet eller DEGIRO

Jag hör mycket som talar om Avanza och Nordnet men varför hör jag nästan ingenting om deGiro.

De har jätte låga avgifter. Varför skulle de inte vara ett alternativ ?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

DeGiro är ingen bank, utan något annat. Det gör bland annat att man inte får ha likvider på kontot, utan de tvångsinvesteras automatiskt i korta räntepapper som sedan förvaltas av en stiftelse eller hur nu upplägget är. Det finns sida upp och sidan ner med finstilt text som förklarar likviditetshanteringen. Men korta räntepapper har nu som bekant negativ ränta, vilket gör att DeGiro för tillfället täcker upp så att avkastningen blir åtminstone 0 %, men det är inget de kan garantera framöver. Ännu mera villkor att läsa för att förstå upplägget.

Det holländska investerarskyddet är sämre än det svenska, men DeGiro uppfyller trots allt EU-kraven. Även hur investerarnas medel skyddas i praktiken är en komplicerad historia att sätta sig in i, och det finns en del ifrågasättande texter att läsa om detta på nätet.

Det är omständligt att bli kund hos DeGiro. Först öppnar man ett vanligt konto som man sedan omvandlar till ISK. Det krävs en massa tidsödande dokumenthantering och skriftväxling för att få till det. Inget BankID där inte. Och det går bara att ha ett enda konto medan man på Avanza och Nordnet kan ha massor.

Man blir lite mörkrädd när man läser på DeGiros Facebook-sida om hur vissa sparare har haft svårt att få ut sina pengar, men man kanske i stället ska känna sig trygg över att de inte betalar ut pengar till vem som helst.

Sedan finns det förstås en hel del fördelar med DeGiro vad gäller avgifterna. Vissa ETF:er är courtagefria, men PDF-listan över dessa ETF:er är inte riktigt uppdaterad och dessutom svårläst, så det gäller att hålla tungan rätt i mun när man väl ska försöka handla med dem. Vissa fonder handlas på flera börser, så man måste vara skärpt så att man handlar på den börs som har gratiscourtage.

Man kan låsa valutaväxlingen och kan exempelvis sälja ett värdepapper noterat i EUR och köpa ett annat i EUR utan att behöva växla valuta. På Avanza och Nordnet måste man växla två gånger även om köpet görs så lite som 30 sekunder senare. Det är inte bara EUR som kan hanteras på detta sätt hos DeGiro, utan ett flertal andra valutor.

Det finns även den del dolda avgifter på DeGiro. Egentligen är avgifterna inte dolda, eftersom de faktiskt står i prislistan, men det gäller att lyckas tolka listan rätt. Man måste exempelvis betala en årlig avgift per börs som man vill handla på, så gratis är inte gratis. De kan bli en del pusslande om man vill hålla nere antalet börser man handlar gratis-ETF:ern på. Och det gäller att handla ETF:erna i rätt riktning och med rätt minimibelopp under en och samma månad för att de ska vara courtagefria. Ännu mera finstilt att läsa.

För den som är van vid trygga och användarvänliga Avanza är DeGiro rörigt och lite skrämmande. Det känns som att man ger sig in på något som de stora grabbarna sysslar med, och det finns en malande oro av att man kanske håller på att göra något dumt.

Med ovanstående vill jag inte påstå att man ska undvika DeGiro, men det gäller att förstå vad man ger sig in på. För nybörjare rekommenderar jag Avanza och Nordnet till att börja med. Sedan kan man skaffa DeGiro som komplement om det är något man saknar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Thomas, det är hjälpsam!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Andre
 2. Vit pil

  Mycket bättre genomkörare än vad jag skrev, hade för mig att dom va en bank, men som du skriver så är dom bara en nätmäklare!
  Som du skriver ovan så är det inte mycket att rekommendera, väldigt krångligt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Tack för grymt bra svar !

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Filip Erhardt
 4. Vit pil

  Jag har haft konton i Degiro sedan 2016. Först hade jag ett vanligt aktiekonto, sedan öppnade jag också ett ISK. Nu har jag bara ISK. Det har fungerat perfekt från första början och jag känner inte alls igen problemen beskrivna av Thomas A. Courtaget är noll vilket gör att man kan köpa och sälja småposter. Har även Nordnet, men föredrar Degiro. Det passar bäst för mig.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Sune Lidberg
 5. Vit pil

  Jag har också öppnad ett ISK hos Degiro i januari 2019 vid sidan av Avanza. Tycker att det fungerar perfekt och är billigt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  André
 6. Vit pil

  Är också väldigt nöjd med degiro. Lägre avgifter än avanza, speciellt om man ska handla på utländska börser(tänk dock på att du få en extra liten årlig avgift om du handlar på en utrikes börs du inte handlar på förut). Dessutom är växlingsavgiften lägre än exempelvis avanza som tar en betydligt större dold växlingsavgift varje gång man köper ett värdepapper i annan valuta. Nackdelen med degiro är deras användargränssnitt och att du inte ens kan få en graf på ditt kontos avkastning över tid som på avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sören Blixt
 7. Vit pil

  Ett stort problem är att Degiro inte rapporterar skatt på utdelningar korrekt till skatteverket. De drar skatt men rapporterar fel vilket gör att skatteverket drar skatt igen vid deklaration så man drabbas av 2 x 30%. De lägre avgifterna blir snabbt en högre totalkostnad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob
 8. Vit pil

  Hos mig står där bara schablonintäkter (inkomst kapital 7.1) på min deklaration och jag ser inte att man drar någon annan skatt så jag tror att vi inte blir drabbad. (Har ISK).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  André
 9. Vit pil

  Nej den dubbla skatten gäller vanlig depå.
  Jag är inte påläst på ISK i detalj men det var ett pressmeddelande från Degiro för några månader sedan angående att man slutar kompensera för skatt på utdelningar som ändå dras eftersom man inte är svensk förvaltare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob
 10. Vit pil

  Har Degiro sedan 2015 och aldrig haft några problem. Någon gång har de frågat om extra information vid utbetalning, men det är uppenbarligen en extra säkerhet för mig och har inte varit något besvär.

  Avanzas och Nordnets sajter är bättre och har fylligare information, ja, men Degiros är enkel att hantera och avgifterna speciellt för svenska terminer och optioner är MYCKET lägre, vilket är avgörande för mig. Även i övrigt är nästan allt billigare.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Harry Woland

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Andre!

DeGiro är ingen Svensk bank, utan en Holländsk.
Många som inte vill använda en bank utanför Sverige då man kanske inte känner sig lika skyddad.

När väl DeGiro kom ut som en bra tjänst, så hade dom inte tillgång till ISK konton.
Så man kunde endast ha en Aktie & Fonddepå, detta är nog en av anledningarna varför många nya valde Avanza eller Nordnet före DeGiro.

Men tror ändå att det stora anledningen är att dom inte är en Svensk bank, kanske inte är värt den extra courtage rabatten för att gå till en utländsk bank?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Oké, tack för svaret. Jag ska granska alla tre

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andre
 2. Vit pil

  Sist jag kollade på DeGiro så stod det i avtalet att det hade rätt att låna ut mina innehav för att finansiera tjänsten

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  Det där med utlåning av innehaven kan man tydligen undvika genom att öppna ett Custody-konto i stället för ett Basic-konto. Men då får man i stället färre funktioner och högre avgifter för vissa saker, oklart exakt vilka. Där nånstans gav jag upp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alice
 4. Vit pil

  Tack för bra svar. Isk med utländska valutor är ngt avanza och Nordnet inte kan göra. Man betalar växlingsavgift två ggr. Pareto erbjuder det. Mindre krångligt än Degiro. Är det nog som har testad dom. Funderar att hatet osk valuta konto där. Uppskattar all hjälp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karim

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-13 klockan 18:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.