Avanza/Nordnet vs. "en vanlig bank"
Sök:

Avanza/Nordnet vs. ”en vanlig bank”

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dingdong

ställde för sedan frågan: Avanza/Nordnet vs. ”en vanlig bank”

Hej!

Inom 1-2 år kommer vi ta över ett hus och lånet kommer landa på knappt tre miljoner. Jag har börjat titta på hur man kan pruta på bolåneräntan och vad jag förstår är ett argument att erbjuda sig att flytta sitt fondsparande till banken mot lägre ränta.

 

Jag har en hygglig slant enligt fyra hinks-principen med månadsspar. Min fråga är vilka för- och nackdelar finns det med att flytta portföljen till en ”vanlig” bank?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det kan funka om man har enkla portföljer och inte bryr sig så mycket om några fördelar man skulle få hos Nordnet/Avanza annars.

Viktigast är fondutbudet hos banken. Går det att skapa nya portföljer hos banken med samma fonder som du har nu eller med motsvarande fonder mot samma avgifter?

Fördelarna som jag ser med Avanza är deras utökade utbud, smidiga interface (appen och webbsidan) och möjlighet att använda en gratis (0%) superlån för att skapa lite extra havstång. Saker som jag inte fick hos min egen bank när jag började spara hos dem.

Behöver man verkligen flytta hela sitt investeringskapital till banken för att få sådana räntefördelar på bolån? Eller räcker det med en del? Själv har jag lite pyttelitet fondsparande kvar hos LF endast för att förbli guldkund. Jag förstår att det här med bolåneräntan kan vara något annat, men kanske fungerar det med ett enklare fondsparande hos banken parallellt med din \”vanliga\” sparande hos en nischbank. Och vem säger att du måste fortsätta spara där efter du flyttat (en del av) kapitalet till banken?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret. Jag är inne på samma linje som dig. Just nu sitter jag bara och funderar men min tanke är att lägga upp ett kort i taget på bordet och där är mitt fondsparande ett kort i leken för att se hur mycket eller lite bankerna är villiga att pruta.

  Vi har inte så jättestort bolån idag så jag har inte brytt mig om att pruta (vilket är dumt). Vår boränta ligger idag alldeles under LFs snittränta på 1.70 vilket betyder att det går och att det är många som ligger under 1.7….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dingdong
 2. Vit pil

  Ofta brukar banken endast kräva att du har ett långsiktigt sparande för att få ta del av fördelarna, däremot så vet jag att Handelsbanken värderar kapital och storleken på månadssparandet väldigt högt när dom förhandlar ränta!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Ju större sparande jag har hos banken ju mer tjänar banken? Och ju större sparande ju mer bör banken vara villig att sänka bolåneräntan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dingdong
 4. Vit pil

  Så kan man tycka, som jag skrev så vet jag att Handelsbanken resonerar så men att andra banker jag har pratat med bryr sig endast om att du har ett långsiktigt sparande hos dom för att få ta del av en lägre ränta.

  Men som du säger så tjänar banken mer på att du har allt ditt sparande där än om du inte hade haft det, så du kan absolut använda det argumentet när du förhandlar bolåneräntor, men kom ihåg att räkna på om du tjänar mer på en låg bolåneränta eller om du tjänar mer på att ha mindre avgifter på ditt sparande.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Flytta inte en enda tjänst innan du vet exakt hur mycket du kan tjäna på det. Idag löner det sällan att vara trogen sin bank. Sannolikt finns det bara nackdelar om man flyttar sitt ISK till samma bank där man har sitt bolån. Man kan förlora otroligt mycket pengar på lång sikt i form av dyra fondavgifter.

När du prutar bolåneräntan kör flera banker mot varandra och låt dem vara medvetna om det. Det finns massor av bra tips på nätet hur man kan pruta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-18 klockan 09:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.