Avanza och Nornet visa olika avgifter, vilken är rätt?
Sök:

Avanza och Nornet visa olika avgifter, vilken är rätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Avanza och Nornet visa olika avgifter, vilken är rätt?

Hej jag är ny här och har tänkt börja lägga en del av mitt sparande i fonder. Jag skaffade både Avanza samt Nordnet för att undersöka vilken av plattformarna jag föredrog. Något jag då märkte var att redovisningen av avgifterna skiljde sig åt mellan de två plattformarna.

På Avanza redovisar man ”total avgift” samt hur stor del som är förvaltningsavgift. Däremot på Nordnet redovisar man ”årlig avgift” samt hur stor del som är förvaltningsavgift.

Dessa avgifter trodde jag vid första anblick representerade samma kostnad. Dvs hur mycket fonden kostar årligen.

Om man då öppnar upp samma fond på båda plattformarna så är andelen förvaltningsavgift alltid lika stor, vilket verkar rimligt. Däremot så skiljer sig ”total avgift” gentemot ”årlig avgift”.

För att förtydliga så kan man exempelvis titta på fonden ”Öhman Etisk Emerging Markets A”. ”Total avgift” på Avanza är 1,06% medan ”årlig avgift” på Nordnet är lägre på 0,93%. Båda redovisar samma förvaltningsavgift på 0,9%. Ska jag tolka det som att det är billigare att handla via Nordnet? Detta känns märkligt, vad är det jag missar?

Detta är inte på enstaka fonder utan på flera olika jag kollat upp.

Tacksam för svar

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej,

Ingen av dem har helt rätt, men den den av dem som har \”mest rätt\” är Avanza. Anledningen till att det skiljer sig är att det är mer än bara förvaltningsavgiften som kostar sett till att köpa och inneha en fond. Beroende på vad man inkluderar i denna kostnad kommer man fram till olika totala kostnader. Säg att Nordnet räknar med Förvaltningsavgift + provision i sin årliga avgift, medan Avanza räknat med Förvaltningsavgift + provision + transaktionskostnader i sin, då skiljer det.

Den faktiska kostnaden för dig är med största sannolikhet samma, för det blir inte billigare för att någon del av priset inte skrivs ut. Sedan skulle jag argumentera för att det finns andra dolda kostnader i fonden som inte skrivs ut på någon av Avanza och Nordnet, förvisso säkerligen helt enligt gällande best practice, men ändå vilseledande sett till att \”Total avgift\” rimligtvis skulle innefatta precis allt, i jämförelse med att själv äga exakt samma underliggande aktier.

Ett exempel på sådan \”avgift\” är exempelvis fondskatten som du betalar om du har fonden på ett vanligt depåkonto, f.n. 0.12% på innehavet per år, om jag inte minns fel. Det kompenserar staten för uteblivna skatteintäkter när du köper/säljer aktierna (för det behöver du inte, du har kvar samma fond, även om den i sin tur köper / ombalanserar / byter ut underliggande aktier). Degen ska ju som bekant in.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-11 klockan 21:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.